GKP: Građani da preuzmu inicijativu i da se kandiduju na izborima za MZ

"Ova vlast ne želi da čuje mišljenje građana, pokušava da ga suzbije na sve moguće načine"

26. okt 2020

Mesne zajednice moraju se posmatrati kao javno dobro i u tom kontekstu Grupa za konceptualnu politiku (GKP) poziva sve građane i građanke Novog Sada da se međusobno kandiduju i sami sebe biraju na izborima za savete mesnih zajednica sledećeg leta.

Kako je na današnjem okruglom stolu precizirala Branka Ćurčić iz GKP, izbori za 38 od 47 saveta mesnih zajednica u Novom Sadu trebalo bi da budu održani početkom leta 2021. godine, a cilj ovog prvog poziva je da se okupi što veći broj građanskih inicijativa i organizacija civilnog društva, kako bi se napravila mreža ili skupština nezavisnih kandidata za pomenute izbore.

– To može biti malo preuranjeno, ali vlast o njima ne govori, ona se kandiduje protivno pravilima i na kraju izbora, po objavi rezultata glasanja po mesnim zajednicama, ona objavljuje pobedu na partijskom nivou. Dakle, SNS je pobedio na svim izborima za savete mesnih zajednica u Novom Sadu 2017. godine – rekla je ona.

Branka Ćurčić kaže da zbog toga ovaj poziv upućuju ovako rano, ne bi li se što više građana i građanki priključilo ovoj inicijativi, ali i da bi ih ohrabrili da se angažuju u ovom civilno-društvenom polju.

Podsetila je da GKP od 2017. godine temeljno evidentira odbijanje svake inicijative građana od strane mesne samouprave, posebno mesnih zajednica, što je kulminiralo u poslednjih godinu i po dana njihovim kršenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i sopstvenih statuta, nesazivanjem čak šest zborova građana iniciranih upravo od strane građana.

– To je jasan pokazatelj da ova vlast ne želi da čuje mišljenje građana, da pokušava da ga suzbije na sve moguće načine, a artikulisano mišljenje građana i predlog i jeste sama suština zbora građana, kroz njegov zaključak – dodala je ona.

Branka Ćurčić upozorava da su mesne zajednice u doba pandemije i vanrednog stanja bivale zloupotrebljene, između ostalog i za prikupljanje glasova od strane vlasti za opozicione partije koje su odlučile da učestvuju na junskim izborima.

– Ono što je najfrapantnija stvar jeste da je bar jedna mesna zajednica u Novom Sadu učestvovala u organizaciji čuvenih bakljada, odnosno kontraprotesta koje je organizovala vlast, Srpska napredna stranka, u doba vanrednog stanja i pandemije – rekla je Ćurčić. Važno je stoga, kaže, da se građani ohrabre da se kandiduju i biraju jedni druge na ovim izborima koji nisu izbori za vlast, jer mesne zajednice nisu organi vlasti.

– Ne postoje liste čiji bi nosilac bio predsednik partije ili države. Na ovim izborima se radi o komšijama koji svojim imenom i prezimenom bivaju deo izborne liste, a njihove komšije imaju pravo da ih imenom i prezimenom, dakle direktno, biraju. Mislimo da je jako bitno povratiti mogućnost da se tako nešto desi jer su ovi izbori za mesnu samoupravu izjednačeni sa parlamentarnim izborima, što je potpuno pogrešno i protivzakonito – rekla je ona.

Dodala je da ova inicijativa, pored GKP, okuplja neformalne grupe građana i inicijativa koje su nastale u poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu i koje su već započele razgovore o učešću na izborima za mesnu samoupravu.

Urednik biltena „Stanar“ Savo Romčević, predstavljajući novu koncepciju lista, najavio je da će on u budućnosti, umesto biltena koji prati projekte aktivnosti nevladine organizacije, postati list koji je oslonjen na građane i koji će u njemu moći da dobiju prostor da pišu o temama koje ih interesuju i zaokupljaju, a za šta inače nemaju prostor u javnom polju.

– Promena formata nije samo kozmetička, ona je suštinska. Format i termin izlaska smo promenili zato što smo promenili i aktivnosti kojima se bavimo – istakao je Romčević.

Prevođenje „Stanara“ u novinsku formu neophodno je ne bi li se time stvorio medij koji će biti u službi građana i aktivista i koji će se baviti drugačijim sadržajima od pukog prenošenja bombastičnih saopštenja i „polusvarenih“ informacija. Romčević dodaje da će besplatnih 10.000 primeraka biti podeljeno pre svega u onim delovima grada kojih se dotiču obrađene teme određenog broja, a svaki broj je dostupan i u elektronskoj formi.

D. Stupar (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga