Gimnazija: Poseta izložbi o Raciji bila je individualna, a ne u organizaciji škole

Mladi neonacista, koji je bio aktivan na opozicionim i tzv. građanskim protestima je "punoletan i odgovoran za svoje postupke pred zakonom"

01. feb 2021

Poseta izložbi u Arhivu Vojvodine posvećenoj žrtvama Racije 1942, na kojoj je jedan od mladih posetilaca imao masku sa nacističkim simbolom, bila je individualna, a ne u organizaciji te škole, saopštila je novosadska Gimnazija „Svetozar Marković“ i navela da je sporni posetilac “punoletan i odgovoran za svoje postupke pred zakonom”.

Gimnazija je saopštenju za javnost navela da su među posetiocima izložbe bili đaci te gimnazije, među njima i taj učenik, ali su dodali da je on „punoletan i odgovoran za svoje postupke pred zakonom“.

Dodali su da njihova škola neguje obrazovno-vaspitni rad kojim se kod učenika formiraju “univerzalne ljudske vrednosti”.

“Naša gimnazija ima dugogodišnju posvećenost obrazovno-vaspitnom radu u kome se ističe i odnos prema žrtvama fašizma tokom Drugog svetskog rata, kao na primer: film o Holokaustu, obeležavanje 70 godina od pobede nad fašizmom, predavanja i izložbe na temu Holokausta. Koleginice profesorke istorije su autorke programa stručnog usavršavanja na ovu temu”, navodi se u saopštenju za javnost, a prenosi portal 021.

Prilikom posete izložbi u Arhivu Vojvodine, 27. januara, jedan od mladih posetilaca nosio je masku sa neonacističkim obeležjem – “keltskim krstom”.

Događaju su prisustvovali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe, a koautor je i sveštenik bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve Vladan Simić.

Arhiv Vojvodine je na svom sajtu objavio fotografije na kojima se vidi sporni posetilac, ali ih je nakon kritičkih medijskih napisa uklonio sa portala.

Pojedini mediji naveli su da je posetilac sa maskom sa neonacističkim obeležjima aktivista opozicione Narodne stranke, što je demantovao predsednik novosadskog odbora te partije Borislav Novaković, koji je pooručio da je NS “privržena antifašizmu”.

Novinari iz Novog Sada koji su izveštavali sa ranijih protesta opozicije u tom gradu sećaju se tog mladića kao veoma aktivnog među organizatorima protesta.

Na Fejsbuk profilu tog punoletnog učenika moguće je videti još fotografija na kojima ima istu masku, a na istoj društvenoj mreži je objavio i svoje fotografije u maskirnoj uniformi i sa puškom u rukama, za koju se ne može utvrditi da li je prava ili nije.

Među njegovim prijateljima je, pored Narodne stranke i nekoliko njenih lokalnih odbora, i nekoliko opozicionih političara. Među njegovim prijateljima na Fejsbuku je do pre izbijanja skandala bio i Borislav Novaković, ali posle skandala više nije.

Beogradski antifašisti objavili su na Fejsbuku i njegovu fotografiju na kojoj maše zastavom Narodne stranke.

Na internetu je moguće pronaći i fotografiju na kojoj je taj mladić zagrljen sa liderom Narodne stranke Vukom Jeremićem i još nekoliko mladih ljudi, pored štanda u centru Novog Sada, u kampanji za bojkot prošlogodišnjih izbora u Srbiji.

Pojedini mediji su objavili i njegovu fotografiju na kojoj se vidi da deli propagandni materijal inicijative “Vidi, gari, ne može”, koja se protivi izgradnji takozvanog Novog Sada na vodi.

Reč je o inicijativi u koju su uključene Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, kao i neke druge opozicione stranke, ali i pojedine nevladine organizacije koje za sebe tvrde da zastupaju vrednosti građanskog društva.

Nakon skandala sa Arhivom Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozove na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića.

O Kuzmanoviću su mediji ranije pisali kao o osobi koja “slavi ratne zločince”.

Događaj u Arhivu Vojvodine osudila je i nevladina organizacija Vojvođanski klub.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga