Genocidolozi: Sankcije za Vuka Jeremića

"Marš na Drinu" je simbol genocida počinjenog od strane srpskih oružanih formacija, kao i strašnih zločina u Podrinju u oba svetska rata

26. jan 2013

Članovi Međunarodnog ekspertskog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGC) uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Munu u kojem od njega traže da sankcioniše predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN-a i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića zbog skandala s izvođenjem, kako su istakli, srpske ratne pesme „Marš na Drinu“ na koncertu u UN-u koji je organizovao upravo Jeremić, izveštava novinar agencije Anadolija (AA).

Pismo su potpisali profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Ilinois Frensis Bojl, poznati britanski istoričar Marko Atila Oar, profesor Dejvid Petigrju iz Upravnog veća Univerziteta Jejl, profesor za istraživanje holokausta i genocida sa Kin Stejt koledža Džejms E. Valer, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGC) dr. Emir Ramić, predsednik Kongresa Bošnjaka Severne Amerike (KBSA) Haris Alibašić i drugi.

„Smatramo krajnje skandaloznim zloupotrebu Ujedinjenih naroda, Organizacije gde je usvojena Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, od strane srpskog diplomate Vuka Jeremića, te stavljanje na repertoar sporne priredbe i kompozicije koja za Bošnjake simbolizuje njihovo stradanje, odnosno genocid od strane predstavnika države koja je presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida koga su srpske snage na kraju 20. stoleća i u dolini Drine počinile i uz zvuke spomenute koračnice“, navodi se u pismu Ban Ki Munu.

Eksperti dodaju kako veruju da će Ban Ki Mun „sankcionisati odgovorne za ovu tešku uvredu i uspostaviti mehanizme kojim će se sprečiti budući incidenti koji vređaju i nanose bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija UN-a“.

U pismu Ban Ki Munu se, takođe, podseća da je srpska ratnička pesma i vojna koračnica „Marš na Drinu“, čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svetskog rata, u bitkama protiv Austrougarske vojske 1914. godine.

„Srpska vojska je sa crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine prema Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, gde su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima. Problem se zasniva na činjenici da je koračnica vremenom postala mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol. Jednako kao što reka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine ne predstavlja tek puki geografski pojam. Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka 19. stoleća, tako je i koračnica „Marš na Drinu“ postala omiljeni i obavezni pev svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svetskog rata“, istaknuto je.

Pesma „Marš na Drini“ postala je, takođe, kako se dodaje, omiljeni pev svih jedinica koje su i kasnije učestvovale u ostvarenju „tog temeljenog cilja srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse u periodima kada je on postizan vojnim sredstvima“.

„Tako je pesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida počinjenog nad njima od strane srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svetska rata i u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995.“, zaključuje se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu.

(AA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga