Genadij Sisojev: Vučić u problemima, izlaz traži u sukobima

"Novi odnosi SAD-a i Rusije imaće i odjeka na region, Zapad pušta Vučića niz vodu, alternativa neko unutar sistema"

04. avg 2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izlaz iz unutrašnjih problema svog režima traži u izazivanju tenzija u regionu, ocijenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog “Komersanta” sa Balkana. On je, u emisiji “Teleskopija” RTCG, ocijenio da se SAD, pod administracijom predsjednika Džozefa Bajdena, vraćaju na Zapadni Balkan. Novi odnosi SAD-a i Rusije, kaže, imaće i odjeka na region.

“SAD su stavile do znanja da se vraćaju na Balkan i da će uticati na događaje u ovom regionu”, ocijenio je Sisojev.

Navodi i da informacije o povezanosti Vučića, njegove porodice i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, mogu uticati na dešavanja u toj državi, ali i regionu.

“To zavisi od toga koliko dugo će da potraje taj skandal sa Belivukom i da li će biti novih otkrića. Ako bude potrajalo do izbora koji su planirani na proljeće, to će uticati i politički vrh Srbije je toga svjestan”, poručio je Sisojev, dodajući da je to novi argument tezama o mogućnosti sukoba u BiH.

“Kad vlast osjeti opasnost, najlakši izlaz je da izazove krizu kod sebe na granici, predstavi se kao zaštitnik braće”, rekao je Sisojev.

On naglašava da politički vrh Srbije, u svakodnevnim nastupima, ukazuje na kriminalna djela Belivukovog klana, ali ne odgovara na pitanja o prirodi njihovih odnosa.

“Taktika vlasti u Srbiji je da li vjeruješ meni, ili svojim očima. Žele da zataškaju očigledne činjenice i u prvi plan stave zločine Belivukove grupe i kako su ih oni uhapsili”, ocijenio je Sisojev.

Govoreći o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kao mogućoj alternativi Aleksandru Vučiću, Sisojev kaže da je Vučić svjestan da Stefanović ima dobre veze u SAD-u.

“Najrealniju alternativu može da čini, ne opozicija, već neko unutar sistema”, rekao je Sisojev i dodao da zbog toga tabloidi pod kontrolom Vučića, toliko napadaju Stefanovića.

Sisojev je ocijenio da je Zapad na putu da predsjednika Srbije pusti niz vodu.

“I to je, ako nije crveni, već žuti karton za Vučića od strane međunarodne zajednice”, rekao je Sisojev i podsjetio da je SNS na vlast 2012. došla uz pomoć Zapada, prije svega Njemačke.

Inicijativa Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija je različit proces od ideje “srpskog sveta”, ali su oba u korist Beograda, navodi Sisojev.

“Srpski svet je neka vrsta odgovora na očigledne probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Tu nema napretka i ideja ‘srpski svet’ je direktno povezana s tim da Beograd nije spreman na kompromis”, rekao je Sisojev.

Iako je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ona je i dalje, ocjenjuje, nefunkcionalna država.

Ključni cilj međunarodne zajednice je, kako kaže, da poveća funkcionalnost BiH, kako bi napredovala na putu evropskih integracija i zato je podržan takozvani Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Pomoću tog zakona će se ići na eliminisanje radikalnijih političara, prednost će imati oni koji zauzimaju umjereniji stav i to je poruka Zapada srpskim političarima u BiH”, rekao je Sisojev.

I Rusiji odgovara trenutna situacija u BiH, odnosno status kvo, ocjenjuje gost Tamare Nikčević.

“Njoj odgovara taj status koji ima BiH iz jednog razloga. Kako stvari sada stoje, BiH realno nikad neće ići progresivnije prema NATO-u”, uvjeren je Sisojev i dodaje da veća radikalizacija u BiH, ipak, ne odgovara Rusiji.

Sisojev je ocijenio da je novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nepoznanica, prije svega za srpske političare, i dodao da je predsjednik Srbije najavio podršku entitetu Republici Srpskoj.

“Za neke političare u Srbiji scenario Donbasa je veoma privlačan. Ipak, ne može biti dozvoljeno da scenario koji je realizovala Rusija 2014. realizuje i Srbija 2021. godine. To je Evropa, a u BiH ima zapadnih vojnika i garant je NATO”, rekao je Sisojev.

On je ponovio kako Zapad ono što je dozvolio Rusiji, neće i Srbiji.

“Rusija će, po cijenu sukoba sa Zapadom, braniti svoje interese u Ukrajini, ili Gruziji, ali to ne znači da će po istoj cijeni braniti svoje ili interese Srbije na Balkanu. Za Rusiju Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza nijesu isto”, poručio je Sisojev.

Rusija, smatra, nije zadovoljna novom vlašću u Crnoj Gori jer nije ispunila ključna očekivanja, odnosno ukinula sankcije Moskvi i realizovala neku vrstu zamrzavanja članstva u NATO-u.

“Rusija ne može da bude zadovoljna ovim vlastima i premijer Krivokapić je to priznao kad je kazao da je ministar Sergej Lavrov poručio da će Rusija suditi po djelima, a ne riječima”, rekao je Sisojev.

Komentarišući navode da je glavni partner Vučića u Crnoj Gori zapravo lider GP URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, Sisojev podsjeća da Beograd, kao i DF, žestoko napadaju Demokrate i to posebno preko tabloida koji su pod Vučićevom kontrolom.

“Gotovo nijedan tabloid skoro ništa kritički ili uvredljivo ne objavljuje u odnosu na Dritana Abazovića i to očigledno navodi na zaključak da su to mogući interesi ili dilovi koji postoje. Podržavaš DF, ali zašto napadaš jedan dio, a ne drugi ostatka vladajuće koalicije. Ima nešto iza toga”, zaključio je Sisojev.

(Aktuelno.me, foto: Gradski portal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: The Best of
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga