Genadij Sisojev: Vučić kopira “ruski svet”, ali Srbija nije Rusija

"Ono što toleriše Rusiji, Zapad neće tolerisati Srbiji"

21. jul 2021

Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić koji donosi sve odluke u toj državi, pokušava da se nametne kao vodeća sila u regionu, a ideji srpskog kao uzor služi ideja “ruskog sveta”, ocijenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana.

“Podudarnosti i sličnosti ima, ali postoji ključna razlika jer Vučić pokušava da kopira Rusiju, ali zaboravlja da uloga Rusije i Srbije u svijetu nije ista. Ono što toleriše Rusiji, Zapad neće tolerisati Srbiji”, rekao je Sisojev za Gradski radio.

On tvrdi da je Zapad svojevremeno pozdravio dolazak naprednjaka na vlast u Srbiji zbog priznanja Kosova, jer su shvatili da tadašnja vlast, na čelu sa Borisom Tadićem, to neće nikad uraditi.

Ipak, navodi da se stav prema Srbiji mijenja na Zapadu i u Evropskoj uniji. Rusija pokušava da zadrži uticaj na Balkanu, prvenstveno preko gasa.

“Preko dva faktora utiče, to je Beograd i Milorad Dodik u Republici Srpskoj”, ocijenio je Sisojev u emisiji “Znam da znaš”.

Podsjetio je da je 2016. nesporno pokušan državni udar u Crnoj Gori, što smatraju i na Zapadu.

“Sad nema pretećih izjava na adresu Crne Gore, što ne znači da je Rusija odustala, ona je tu. Polagala je puno nade u one koji su pobijedili 30. avgusta, ali se razočarala u te snage”, rekao je Sisojev.

“Lideri DF-a izgubili podršku Rusije”

Navodi da nigdje u ruskim medijima nije bilo objava o skorašnjoj posjeti lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Knežćevića Moskvi, kao ni saopštenja sa njihovih sastanaka.

“Oni su bili više zainteresovani za tu posjetu nego ruska strana, da prikažu uoči obračuna sa premijerom Krivokapićem da imaju podršku Moskve”, smatra Sisojev.

Rusija je, navodi, razočarana u lidere DF-a, kao i novu vlast jer nijesu ukinute sankcije i nije pokrenuto pitanje izlaska Crne Gore iz NATO-a.

“Da je Moskva htjela da ih podrži, onda bi bilo više takvih izjava, kao što je bilo 2016”, rekao je Sisojev i kao potvrdu te teze dodao da je Moskva uvela direktne letove prema svima u regionu, ali ne i prema Crnoj Gori.

(Tekst i foto: Gradski portal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBski svet
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga