Gej kandidat za prvog čoveka grada u Turskoj

Homoseksualnost u Turskoj nije zakonom zabranjena, ali većina stanovnika te zemlje i dalje sa velikim podozrenjem gleda na pripadnike seksualnih manjina

14. sep 2013

Jedan homoseksualac iz Turske biće kandidat na lokalnim izborima zakazanim za mart i u slučaju da pobedi, biće prvi deklarisani pripadnik LGBT manjina na jednoj državnoj funkciji u Turskoj, javili su danas lokalni mediji.

Kan Cavusoglu (Can Cavusoglu) rodjen je u Istanbulu, studirao je u SAD, a najavio je da će biti nezavisan kandidat na izborima za gradonačelnika grada Bulančaka (Bulancak) na obali Crnog mora.

On se nada da će postati prvi gradonačelnik u Turskoj koji se deklariše kao homoseksualac, objavio je list Harijet.

Kandidat na predstojećim izborima za sebe kaže da je „gej aktivista, borac za ženska prava, mislilac, slikar i pisac“ i nada se da će, ukoliko postane gradonačelnik, privući „američke investicije“.

Homoseksualnost u Turskoj nije zakonom zabranjena, ali većina stanovnika te zemlje i dalje sa velikim podozrenjem gleda na pripadnike seksualnih manjina. U poslednjih deset godina u toj zemlji ojačala je borba za prava LGBT osoba, navodi agencija Frans pres.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga