Gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije poslovati?

Izvještaj pod nazivom 'Competitive Alternatives' svake godine izdaje konzultantska tvrtka KPMG, koja izračunava koliki su troškovi poslovanja u pojedinim državama svijeta

07. okt 2012

Izvještaj pod nazivom ‘Competitive Alternatives’ svake godine izdaje konzultantska tvrtka KPMG, koja izračunava koliki su troškovi poslovanja u pojedinim državama svijeta. Ove godine su u izvještaj uključene i velike države u razvoju BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), što je pokazalo neke neočekivane rezultate. KPMG uspoređuje podatke iz devetnaest sektora industrije, od proizvodnje automobila do video-igrica, te se pokazalo da je od svih velikih zemalja u razvoju Brazil najskuplji za poslovanje, samo sedam posto jeftiniji od SAD-a.

Kina je, nimalo iznenađujuće, najjeftinija država za poslovanje, čak 25,8 posto manje u odnosu na SAD, dok je Indija na bliskom drugom mjestu s 25,3 posto. Meksiko je također značajno jeftiniji za poslovanje od SAD-a, za 24,5 posto. Od Amerike su pak skuplje Njemačka za 0,1 posto, Australija (3,7 posto) i Japan (9,5 posto).

No kada se pogledaju porezi i slični nameti, Brazil je za čak 43 posto skuplji za poslovanje nego SAD. KPMG u izvještaju ističe kako je ‘zagonetka zašto jedna ekonomija u razvoju ima veće poreze od razvijenih zemalja’. Možda se odgovor krije u tome što je Brazil tijekom proteklih deset godina konstantnog gospodarskog rasta podignuo i milijune svojih građana iz siromaštva te da u Brazilu radnici u tvornicama ne počinjavaju samoubojstva zbog brutalnog izrabljivanja, kao što je slučaj s (na listi jeftinoće poslovanja i kompetitivnosti odlično plasiranom) Kinom, posebice tvornicama Foxconna u kojima se proizvodi iPhone.

(Gordan Duhaček, Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga