Gdje je najbolje biti žena

Global Gender Gap Index 2015 rangira 145 zemalja prema tome koliko su žene zastupljene i ravnopravne s muškarcima, i to na osnovu ekonomskih, obrazovnih, političkih i zdravstvenih pokazatelja

22. nov 2015

Svake godine Svjetski ekonomski forum objavi svoj detaljan izvještaj (The Global Gender Gap) o položaju žena i razini ravnopravnosti koju imaju u različitim zemljama svijeta.

Global Gender Gap Index 2015 rangira 145 zemalja prema tome koliko su žene zastupljene i ravnopravne s muškarcima, i to na osnovu ekonomskih, obrazovnih, političkih i zdravstvenih pokazatelja. Cilj je podizanje svijesti o prisutnosti razlika između spolova i negativnim posljedicama koje imaju. Metodologija i kvantitativna analiza za kreiranje ovog izvještaja trebale bi služiti kao podloga za projektiranje učinkovitih mjera za smanjenje razlike među spolovima.

Ovogodišnji izvještaj pokazuje da svijet napreduje, ali uporne razlike i nejednakosti ostaju.

Nijedna zemlja nije u potpunosti premostila rodni jaz, ali nordijske zemlje i dalje pokazuju da su najviše rodno jednaka društva na svijetu. Kao i prošle godine, četiri vodeće zemlje su Island (1), Norveška(2), Finska (3) i Švedska (4), s tim da je Norveška ove godine bolje pozicionirana nego Finska.

Danska (14) i Belgija (19) ispale su iz prvih deset, a Irska (5) je napredovala za tri mjesta. Ruanda (6) koja je u indeka ušla prošle godine napredovala je za jedno mjesto. Nikaragva je i dalje s najvišim rangom od zemalja iz Latinske Amerike, a tri nove zemlje su se pridružile u grupu najboljih deset: Slovenija (9) koja se popela za 14 mjesta, dok su Švicarska (8) i Novi Zeland (10) napredovali za jedno mjesto.

Deset godina mjerenja ukupne ravnopravnosti i rodnog jaza pomoglo je shvatiti kako nedostatak napretka šteti globalnom gospodarskom rastu i pružilo uvid u to kako praktične mjere mogu poboljšati rast i kvalitetu života žena u svijetu.

Izvještaj pokazuje i snažnu korelaciju između ravnopravnosti spolova neke zemlje i njene konkurentnosti. Budući da su žene jednako važne za ukupnu konkurentnost jedne zemlje, dugoročno je značajno da imaju ista prava i mogućnosti.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga