GDF: Zloupotrebili obolele od kovida i delili im fašističke tekstove o Srebrenici

"Potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 1990-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom“

07. apr 2021

Građanski demokratski forum (GDF) zatražio je danas odgovornost onih koji su zloupotrebili obolele od kovida, deleći im u privremenoj kovid bolnici Arena „fašističke i negacionističke propagandne sadržaje kojima se negira genocid u Srebrenici“.

U saopštenju GDF je podsetio da je sudskim presudama i istoriografskim istraživanjima utvrđeno da je u Srebrenici, nakon što je tu opštinu zauzela vojska bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca zbog svoje nacionalne pripadnosti, kao i da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i stalni Međunarodni krivični sud okarakterisali kao genocidnu radnju izvan svake razumne sumnje.

„Republika Srbija, bez čije vojne, logističke, propagandne i materijalne podrške masakr ne bi bio moguć, presudom Međunarodnog krivičnog suda osuđena je kao odgovorna zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida“, podsetio je GDF i dodao da je režim Aleksandra Vučića danas posvećen negiranju genocida, iako je Skupština Srbije 2010. donela rezoluciju o prihvatanju presude.

Navodeći da nema zločinačkih naroda, ali da postoje zločinačke i genocidne ideologije i politike, GDF smatra da je potrebno napraviti diskontinuitet sa „fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 1990-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom“.

Forum je ukazao da su razgraničenje sa zločinom, nacionalizmom i fašizmom i njihova osuda prvi uslov ozdravljenja i moralne obnove društva i dodao da od kolega iz opozicije, od svih časnih kritičara Vučićevog režima očekuje da se o tim temeljnim civilizacijskim vrednostima izjasne što pre i bez dvosmislenosti.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga