GDF: Patrijarhova sahrana je ogroman rizik za javno zdravlje

"Hitno preduzeti mere radi sprečavanja širenja epidemije"

21. nov 2020

Građanski demokratski forum (GDF) upozorio je danas da je sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Gavrilovića “ogroman rozik” za javno zdravlje i pozvao SPC i državu da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

“Iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika sa patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, već prvi čin ispraćaja potpuno je demantovao ove najave. U vreme dok je kovčeg sa preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasvim sigurno širenje zaraze među građanima”, naveo je GDF u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je time pokazano da ni crkva ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan.

“Ovakvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija. S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pomor
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga