Gde su zastave Vojvodine u Zrenjaninu?

Zastave Vojvodine skinute su sa javnih preduzeća i gradskih institucija u Zrenjaninu. Obrazloženje je da se nalaze na pranju!?

18. jan 2013

Zrenjaninska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je danas osudila odluku nove vlasti u Zrenjaninu da skine zastavu Vojvodine sa skoro svih javnih preduzeća i institucija, kao i sa Gradske kuće, zahtevajući hitno objašnjenje odgovornih za ovakav postupak.

– Ovakvim protivustavnim činom vladajuća koalicija, okupljena oko SNS i SPS, pokazala je do sada najgore nepoštovanje zakona i principa na kojima počiva pravna država. Upozoravamo da je Ustavom Republike Srbije omogućeno AP Vojvodini da ima svoju zastavu i grb, i da je skidanje pokrajinske zastave čin osporavanja autonomnosti, ali i kršenje prava građanki i građana Vojvodine, koja su im najvišim pravnim aktom omogućena – kaže se u današnjem saopštenju zrenjaninskog LSV, u kojem se podseća i da ovo nije prvi put da se u Zrenjaninu obezvređuje zastava AP Vojvodine, koja je, kako se navodi, skinuta i 2006. godine, nakon uvođenja privremenog organa, ali je posle toga, zahvaljujući političkim pritiscima, vraćena.

– Kao što se nismo obeshrabrili ni tada, nećemo ni sada. Odbranićemo evropski Zrenjanin i evropsku Vojvodinu, kao i njihovu multietničnost i multikonfesionalnost. Zaštitićemo prava svakog građana i građanke, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost . saopštili su ligaši, ocenjujući da sudbina vojvođanskog simbola ne sme biti zloupotrebljena u prljavim igrama. Ponos Vojvođana i Vojvođanki će prkositi ovakvim nedelima, ali vređanje njihovog dostojanstva ovakvim činom je opasna igra, koja će zaoštriti vojvođansku retoriku i pitanje. Pitamo odgovorne: ako je na red došlo skidanje vojvođanskih zastava, da li je sledeći korak njihovo paljenje? – dodaje se u saopštenju LSV-a.

Radovan Bulajić, predsednik zrenjaninske Skupštine, rekao je danas novinarima da je vojvođanska zastava sa zgrade lokalne Gradske kuće skinuta zbog pranja i da ne postoji rezervna. On je obećao da će zastava Vojvodine biti vraćena na Gradsku kuću tokom sledeće nedelje, ali nije komentarisao zbog čega je nema ni na zgradama nekoliko javnih preduzeća i ustanova.

Dejan Čapo, šef odborničke grupe LSV u zrenjaninskom parlamentu i čelnik zrenjaninske Lige, rekao je za Autonomiju da ostaje nejasno i gde je vojvođanska zastava iz skupštinske sale, koja je stajala iza stola predsedništva, pored zastave Republike Srbije i zastave grada Zrenjanina.

– Ako su sve zastave koje su skinute; i one sa Gradske kuće i one sa javnih preduzeća i ustanova, bile na pranju, kako to da sada nedostaju samo zastave Vojvodine, a sve druge su uredno istaknute? I da li je i zastava iz sale Skupštine Zrenjanina na pranju već mesec dana? – upitao je Čapo.

U junu prošle godine nepoznati počinioci spalili su vojvođansku zastavu ispred sedišta zrenjaninskog preduzeća koje se bavi fizičkim i tehničkim obezbeđenjem „Polar sekjuriti“. Izvršni direktor ove firme je tada u pisanoj izjavi istakao da se nada da će policija reagovati i otkriti počinioce ovog dela, čija je, kako je naveo, očigledna namera destabilizacija Vojvodine kao multinacionalne sredine, što je oduvek bio ponos Zrenjanina i Vojvodine. Pre ovog incidenta, zastavu Vojvodine su u Zrenjaninu zapalili i aktivisti SNP “Naši”, da bi, kako su naveli, poručili kakav je stav srpskog naroda o predlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine. Oni su pozvali građane da se uključe u uništavanje „antiustavnih separatističkih simbola“ i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dozvoljeno ni po koju cenu. Ni policija, ni tužilaštvo, ni o jednom od ova dva slučaja nisu se oglasili.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga