Gavrilović: Stvorena astmosfera u društvu samo puške da se podele

"Tabloidi su postali sredstvo koje liči pištoljima"

19. avg 2019

Temelj podrške SNS je „tranziciona trauma kod gubitnika“, ljudi koji su zahvaljujući tranziciji ili ostali bez posla ili se osecaju gubitnicima u nekoj društvenoj raspodeli, a na toj traumi uz pomoć Pinka, koji od Aleksandra Vučića pravi kult ličnosti, pravi se podrška lideru SNS, rekao je Zoran Gavrilović, direktor Biroa za društvena istraživanja.

Istraživanja pokazuju da je veliki broj glasača u Srbiji apolitičan, čak i kod SNS, kao i kod PSG, naveo je on.

Veliki problem u Srbiji je što u zemlji još uvek u programskom i institucionalnom pogledu nema stranaka, već nečega što bi pre moglo da se objasni kao – mileranistički pokreti, naveo je Gavrilović.

„Imamo lidera koji ima svoj program i pratioce koji to podržavaju. A trebaju nam stranke koje su po ideološkom programu i profilisane“, kazao je.

Oko 58 odsto građana Srbije apolitično ili antipolitično, imamo taj talas, politika se kod nas više ne bazira na ideologijama. A stranke moraju da imaju ideologije jer one odslikavaju potrebe određenih delova društva“, dodaje Gavrilović.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus rekao je u Novom danu da danas nemamo imati jasno oivičene grupe koje su za neke ideologije, jer mnogi programi liče jedni na druge i više se gleda kako se sprovodi program koji je obećan i kako se to reflektuje na svakodnevni život.

„Naše stranke su uglavnom sve izrazito liderske i to nije od juče, već traje“, ocenio je Pejić.

Gavrilović je rekao da je u društvu stvorena atmosfera da postoje dva tabora, i dovoljno je samo „puške da se podele i da počne pucnjava“, a to nije dobro.

„Dobro je da sednu i razgovaraju, ali nema pregovora oko toga da se moraju poštovati procedure i zakoni. Ajmo da budemo toliko državotvorni, i prema svojoj deci, i da u ovoj državi moraju da se poštuju zakoni“, kaže.

Prema njegovim rečima, veliki problem je i govor mržnje u medijima, što je jako opasno.

„Pink i tabloidi postali su sredstvo koje liči pištoljima, a Srbiju čekaju ozbiljna pitanja“, zaključio je.

Pejić i Gavrilović su se složili da ozbiljno bavljenje politikom podrazumeva i ozbiljno korišćenje istraživanja javnog mnjeja, dok kod nas političare istraživanja ne zanimaju, već ih zanimaju samo rejtinzi, pa ako oni nisu u skladu s njihovim očekivanjima onda dolazi do problema.

(N1, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga