Gavrilović: Promene u obrazovanju preduslov za pomirenje

"I dalje imamo udžbenike iz istorije u kojima se može pronaći govor mržnje i prikrivanje ili opravdavanje zločina i zločinaca iz prošlosti"

21. avg 2015

Direktor Centra za demokratiju, istoriju i pomirenje Darko Gavrilović izjavio je danas u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj da je u regionu bivše Jugoslavije propušten jedan od najvažnijih koraka na putu ka pomirenju nakon ratova devedesetih, a to su promene u sistemu obrazovanja u svim bivšim zemljama.

“Mi u regionu i dalje imamo udžbenike iz istorije u kojima se može pronaći govor mržnje i prikrivanje ili opravdavanje zločina i zločinaca iz prošlosti. Deca uče pogrešnu istoriju i tako se od njih stvaraju novi nositelji mržnje, koji mogu dovesti do toga da se istorija ponavlja”, kazao je Gavrilović na Međunarodnom naučnom skupu “Hrvatsko – srpski odnosi”.

Osim tog međunarodnog skupa u Golubiću u Hrvatskoj trenutno se održava i Letnja škola “Holokaust i genocid – uticaj na regionalnu politiku stabillnosti“.

Gavrilović je rekao da države u regionu jesu napravile određene važne korake u smeru pomirenja, ali da je od 2012. godine „taj posao gurnut u stranu“.

Jedan od organizatora skupa Janko Veselinović kazao je da se situacija u regionu nije mnogo promenila od pre osam godina, kada je prvi put održan naučni skup u Golubiću, već da se u nekim stvarima „čak otišlo i unazad“.

“U trenutku kada između Hrvatske i Srbije postoje brojna otvorena pitanja, oni koji kreiraju političku scenu u tim zemljama izgledaju sve nezrelije, ne rešavaju probleme već ih guraju pod tepih, a umesto zapošljavanja ljudima nude nacionalističke ideje”, dodao je Veselinović.

Međunarodni naučni skup u Golubiću “Hrvatsko – srpski odnosi”, održava se osam godina, a organizuju ga Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje.

Glavna tema je održivi razvoj u povratničkim sredinama, a učestvuju naučnici, univerzitetski profesori i političari iz celog regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga