Gasi se Razvojna banka Vojvodine

Sporazumom je takođe predviđeno osnivanje, po hitnom postupku, Razvojnog fonda AP Vojvodine

06. dec 2012

Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine potpisale su danas sporazum da status Razvojne banke Vojvodine (RBV) bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, odnosno Razvojni fond AP Vojvodine.

Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Republike Srbije. Reč je o blizu 110 miliona evra osiguranih depozita i blizu 100 miliona evra neosiguranih depozita, odnosno oko 80 000 deponenata.

Svi deponenti i štediše Razvojne banke mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva, do sada deponovana u ovoj finansijskoj instituciji, potpuno sigurna i obezbeđena.

Zajedničkim sporazumom planirano je i da se za iznos neosiguranih depozita, koji nije pokriven kvalitetnom aktivom banke, u iznosu od oko 70 miliona evra, emituju petogodišnje obveznice, od kojih će AP Vojvodina emitovati 78,11 odsto, a Republika Srbija preostalih 21,89 odsto. Ovim obveznicama moći će da se trguje na sekundarnom tržištu. Republika Srbija i AP Vojvodina obveznice će preneti Agenciji za osiguranje depozita, u cilju njihovog daljeg prenosa na izabranu banku preuzimaoca.

Sporazumom je takođe predviđeno osnivanje, po hitnom postupku, Razvojnog fonda AP Vojvodine, u kojem će učešće i upravljačka prava ostvarivati AP Vojvodina i Republika Srbija u odnosu 78,11% APV i 21,89% RS (identičnom odnosu u emisiji obveznica) i na koji će biti prenet deo aktive (kreditni portfolio pravnih lica i stalna imovina) RBV. AP Vojvodina će inicirati donošenje zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine po hitnom postupku. Ovim zakonom će se osnovati i urediti položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine, uz podršku Narodne banke Srbije, odlučile su se na ovaj zajednički korak, jer je ova mera, optimalna za deponente i sve klijente banke, najjeftinija za građane, odnosno budžete Republike Srbije i AP Vojvodine, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta.

(Vlada Vojvodine)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga