Gardijan: Hrvatska policija crtala krst migrantima na glavi, UN traži istragu

Gardijan je objavio nekoliko fotografija koje su humanitarne organizacije opisale kao "poslednje u nizu poniženja" koje su hrvatske vlasti vršile nad migrantima koji dolaze takozvanom balkanskom rutom

13. maj 2020

Ujedinjene nacije su zatražile da hrvatske vlasti ispitaju optužbe o maltretiranju migranata na graničnom prelazu sa BiH, objavio je britanski dnevnik Gardijan. Prema pisanju lista, hrvatska policija je navodno sprejom na glavama migranata crtala krst kada su pokušali da pređu granicu iz BiH.

Gardijan je objavio nekoliko fotografija koje su humanitarne organizacije opisale kao „poslednje u nizu poniženja“ koje su hrvatske vlasti vršile nad migrantima koji dolaze takozvanom balkanskom rutom.

UN su zatražile od hrvatske administracije da istraže sve optužbe o maltretiranju.

„Očigledno je da je jedan od željenih efekata ovog ponašanje poniženje izbeglih i migranata koji pokušavaju da pređu granicu. Ja to vidim kao rezultat jednog ili dva motiva“, rekao je Džek Sepok, zvaničnik iz nevladine organizacije NNK koja deluje u Velikoj Kladuši i deo je organizacije pod nazivom Mreža nadzora pograničnog nasilja.

Prema njegovim rečima, to je učinjeno iz najmanje dva motiva – hrvatske vlasti su to učinile da bi identifikovali i ponizili migrante ili kako bi psihološki traumatizovali ljude pošto su većina njih muslimani.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) izrazio je duboku zabrinutost zbog nasilja i ponašanja hrvatske policije prema migrantima i izbeglicama.

(Srna/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga