Gambijski predsjednik odobrio zakon kojim se kažnjavaju gej osobe

Jammeh je zakon odobrio još u listopadu, no vladini dužnosnici nisu o tome obavijestili javnost, iako se zakon počeo provoditi

25. nov 2014

Da je Gambija jedna od najgorih zemalja po pitanju postupanja prema LGBT zajednici, dokazao je i gambijski predsjednik Yahya Jammeh koji je ovog tjedna odobrio zakon koji povećava kazne za homoseksualnost, uključujući i kaznu doživotnog zatvora za brojne optužbe.

Zakon kriminalizira brojne oblike ponašanja i cilja na određene pojedince/ke, kao što su oboljeli/e od HIV-a. Oni/e koji/e spadaju pod danu definiciju počinitelja/ica kaznenog djela su zapravo svi/e koji stupaju u gej odnose na bilo koji način. Imati homoseksualne odnose s bilo kim ispod 18 godina života, s bilo kim s invaliditetom ili s nekim tko je drogiran spada u „teško kazneno djelo“, što omogućuje i doživotnu kaznu zatvora.

Jammeh je zakon odobrio još u listopadu, no vladini dužnosnici nisu o tome obavijestili javnost, iako se zakon počeo provoditi. Prema Amnesty Internationalu, Vlada je već uhitila barem osmero ljudi, uključujući i 17-godišnjeg mladića, pod „sumnjom homoseksualnosti“. Iako nisu službeno optuženi, bili su mučeni kako bi ih natjerali da priznaju svoj „zločin“ i otkriju druge koji bi mogli biti gej orijentacije. Također su im prijetili s analnim i vaginalnim sondama kako bi na neki način „testirali“ njihovu seksualnu orijentaciju.

Ranije ove godine, predsjednik Jammer je rekao da će sve koji bi mogli tražiti azil u drugim državama zbog straha od načina na koji su tretirani zbog svoje seksualne orijentacije „ubiti ako ih uhvati“.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga