Galonja: Velike vode stižu i u Vojvodinu

Dunav će za nekoliko dana verovatno dostići kriterijum za vanrednu odbranu od poplava

04. jun 2013

Veliki poplavni talas iz gornjeg toka Dunava sutra će početi da stiže i u Srbiju, pa će se steći uslovi za proglašenje redovnih odbrana od poplava, a verovatno i za vanredne, izjavio je danas stručnjak iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ Mirko Galonja.

Galonja je novinarima rekao da je Dunav kod Bezdana za 24 sata porastao 70 centimetara, a sutradan će porasti još 70, što je preduslov za proglašenje redovne odbrane od poplava.

Prema njegovim rečima, Dunav će za nekoliko dana verovatno dostići kriterijum za vanrednu odbranu od poplava.

„Dunav je kod Bratislave juče porastao još za jedan metar, što znači da se poplavni talas produžava i da možemo očekivati velike vode“, rekao je Galonja.

Vanredna odbrana od poplava kod Bezdana i kod Novog Sada proglašava se kada vodostaj Dunava dostigne 700 centimetara.

Najveći vodostaj Dunava u Novom Sadu, zabeležen je krajem juna 1965. godine, kada je izmereno 778 centimetara. U aprilu 2006. godine dostigao je 745 centimetara, a polovinom juna 2010. izmeren je vodostaj od 696 centimetara.

Galonja je naveo da je u Novom Sadu u potpunosti rekonstruisana odbrambena linija od poplava, koja je izdignuta za oko 80 centimetara i sanirana su sva slaba mesta na keju pored te reke.

U centralnom magacinu „Voda Vojvodine“ smeštena je mobilna oprema, koja će se, po potrebi, montirati na stepeništima, otvorima, silaznim rampama i u Luci Novi Sad, kako bi se sprečio prodor vode, kazao je Galonja.

Vršilac dužnosti direktora „Voda Vojvodine“ Mirko Adžić rekao je da to preduzeće preduzima sve neophodne mere u celoj pokrajini da dočeka dolazak „velikih voda“, da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i dodao da su sva vodoprivredne preduzeća u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz našu zemlju.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić zatražio je od „Voda Vojvodine“ da organizuju punu pripravnost u vodoprivrednim preduzećima.

„U ovom trenutku, veliki deo Evrope nalazi se pod vodom. Zbog toga sam naložio Javnom preduzeću ’Vode Vojvodine’ da pripavnost podignu na najviši stepen“, rekao je Pajtić novinarima.

On je naveo da je u protekle četiri godine izgrađeno, rekonstruisano i sanirano više od 150 kilometara nasipa, što je više nego što se uradilo u proteklih nekoliko decenija, „i zato spremni dočekujemo izazove koji su pred nama“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga