- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Galonja: Ne očekujemo poplave u Vojvodini

U Vojvodini ne treba očekivati poplavne talase, rekao je danas Mirko Galonja, rukovodilac odbrane od voda u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“.

„S obzirom na stanje zaliha vode u snegu na slivovima Dunava, Tise i banatskih vodotokova, ne bi trebalo očekivati poplavne talase. Količina vode je nešto iznad proseka, ali značajno manja nego 2005. i 2006. godine“, rekao je Galonja za agenciju Beta.

Dodao je da ne očekuje poplave u narednom periodu, uz upozorenje da veliki poplavni talasi nisu samo posledica zaliha vode u snegu, nego i intenzivnih padavina, naročito na bujičnim vodocima, kakvi su banatski.

„Zato se nikada ne može isključiti mogućnost poplava, ali su ‘Vode Vojvodine’ potpuno spremne da spreče plavljenje branjenog područja“, rekao je Galonja i naveo da su sve slabe tačke na odbrambenim linijama u Vojvodini sanirane.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se još rekonstruiše leva obala Tise.

„Očekujemo da taj posao završimo do kraja godine i onda bi mogli da kažemo da smo priveli kraju rekonstrukciju cele odbrambene linije u Vojvodini“, rekao je Galonja.

Govoreći o poslednjem ledenom talasu i problemima, posebno na Dunavu, Galonja je naveo da se njegovo preduzeće bavi odbranom branjenog područja, dok je sve ono što se nalazi u koritu reka prepušteno samo sebi.

„Ministarstvo za infrastrukturu je preko svih kapetanija i pristaništa na Dunavu početkom februara izdalo proglas da se svi plovni objekti uklone iz stajališta i premeste u zimovnike. Ljudi je to trebalo da čuju i da ne misle da neće naići tako veliki led“, kazao je on.

Dodao je da je trebalo da vlasnici plovila uklone svoje objekte i stave ih na bezbedna mesta, te da je isključivo njihova krivica za ono što im se dogodilo, pa će sav trošak morati da snose sami.

„Direkcija za vode Srbije integralno upravlja odbranom od leda i sve što je proteklih nedelja urađeno izvedeno je na najbolji mogući način. Ledolomci nisu zaduženi za spasavanje plovnih objekata, već da na nizvodnim punktovima ruše eventualne barijere koje se tu stvore“, rekao je Galonja.

On je podsetio da je angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu deo međudržavnog sporazuma sa Mađarskom, čiji je i Hrvatska deo.

„Nizvodno od Novog Sada nije ni bilo potrebe da se angažuju ledolomci, jer ne bi ništa posebno uradili, pošto sklanjanje barži sa Dunava nije njihov zadatak. Led se prosto pokrenuo, pokupio sve pored obale i odneo, ali nismo imali ugrožavanja branjenog područja, jer je bio mali protok vode i mali vodostaj Dunava“, rekao je Galonja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!