Galerija: Marina Abramović nije dobila nagradu Sava Šumanović

Umetnica Marina Abramović zahvalila se na nagradi “Sava Šumanović” za likovnu umetnost za 2012. godinu i dodala da ne može da je prihvati zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju

05. nov 2012

Direktorica Galerije Bel art iz Novog Sada Vesna Latinović izjavila je danas da umetnica Marina Abramović nije dobitnica nagrade „Sava Šumanović“, već jedna od potencijalnih kandidatkinja za to priznanje.

Latinovićeva je za Autonomiju kazala da je žiri te nagrade Marinu Abramović obavestio da želi da je predloži za jednog od kandidata za nagradu „Sava Šumanović“, koja se dodeljuje krajem februara i početkom marta naredne godine, u okviru Sajma umetnosti u Novom Sadu.

„Marina Abramović nije dobila nagradu, ona je bila jedan od mogućih kandidata za to priznanje. Trudimo se da u okviru društvenih, političkih i kulturoloških okolnosti sačuvamo dignitet savremene umetnosti“, kazala je Vesna Latinović.

Kako su preneli pojedini mediji, umetnica Marina Abramović u pismu Galeriji Bel art navela je da se zahvaljuje na nagradi “Sava Šumanović” za likovnu umetnost za 2012. godinu i dodala da ne može da je prihvati zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju.

Umetnik Dragoljub Raša Todosijević nedavno je vratio „Politikinu“ nagradu za 2009. godinu, takođe zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju za dodelu te nagrade.

Marina Abramović je rekla da ima „slične probleme“ sa Timotijevićem, pošto joj nije vratio fotografiju, koju mu je pozajmila pre šest godina.

Todosijević je prošle nedelje vratio „Politikinu“ nagradu za najbolju izložbu u 2009. godini, uz obrazloženje da mu Timotijević nije vratio crteže koje mu je svojevremeno dao na prodaju.

S druge strane, Slavko Timotijević je najavio da će svoja potraživanja prema Todosijeviću „naplatiti sudskim putem“, ali i obećao da će mu u roku od sedam dana vratiti sporne crteže.

Todosijević je nakon isteka tog roka obavestio „Politiku“ da mu crteži nisu vraćeni, te da je zbog toga neopozivo odlučio da vrati nagradu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga