Galeb osvojio gran pri na festivalu MESS

U takmičarskoj konkurenciji festivala bilo je 20 predstava, a publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom predstavilo se oko 200 umetnika iz 18 zemalja, sa ukupno 25 predstava

08. okt 2013

Predstava „Galeb“ Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, u režiji Tomija Janežiča osvojila je gran pri na sinoć završenom 53. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, saopšteno je danas iz SNP-a.

U takmičarskoj konkurenciji festivala bilo je 20 predstava, a publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom predstavilo se oko 200 umetnika iz 18 zemalja, sa ukupno 25 predstava.

Zlatni lovorov venac za najboljeg reditelja dobio je Vim Vandekejbus (Wim Vandekeybus) iz Belgije za „Pljačku plijena“, dok su Zlatni lovorovi venci dodeljeni i Jasni Đuričić za ulogu u predstavi „Galeb“ i Eli Beceri (Ella Becerri) iz kolumbijske trilogije.

Zlatni lovorov venac za najboljeg mladog reditelja pripala je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su nagradu za najboljeg mladog glumca podelili Milica Janevski iz predstave „Galeb“ i Daniel Diaz iz komada „Kako želiš da te želim“.

Specijalni žiri teatarske kritike takođe je dodelio nagradu predstavi „Galeb“, uz ocenu da komunicira na više nivoa i da je veoma intimna i politički angažovana.

I publika je s prosečnom ocjenom 9,73 najboljom proglasila predstavu „Galeb“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Tokom ovogodišnjeg MESS-a održani su i Balkan kontekst razgovori posvećeni savremenim dramskim autorima s područja Balkana, kao i centralni MESS-ov forum posvećen temi Festivala „Korozija nade“.

Predsednica glavnog žirija bila je italijanska pozorišna teoretičarka Mauricija Setembri (Maurizia Settembri), dok su članovi bili američki glumac i reditelj Ronald Rand i akademski slikar Safet Zec iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji MESS otvoren je po prvi put u svojoj istoriji u Mostaru, ambijentalnom predstavom „Osvajanje sreće“ reditelja Harisa Pašovića.

Premijera Šekspira u Kremlju u SNP-u

Velika koprodukcija „Šekspir u Kremlju“ Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada i teatra Ulisis sa Briona biće premijerno izvedena u Srbiji u četvrtak u SNP-u.

Pre toga predstava je svoju svetsku premijeru imala na Malom Brionu, 3. avgusta ove godine.

Autor teksta je Ivo Štivičić, a rediteljka je Lenka Udovički.

U predstavi, između ostalih, igraju i Boris Isaković, Jasna Đuričić, Ozren Grabarić, Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković, Radoje Čupić, Bojan Dimitrijević,

Predstava „Šekspir u Kremlju“ govori o sudbini umetnika u doba staljinizma u bivšem SSSR-u.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga