Galeb od šest i po sati u SNP-u

Predstava rađena po Čehovljevom "Galebu" pripremana je 16 meseci, a režiju potpisuje Slovenac Tomi Janežič. U predstavi igraju profesori i studenti sa novosadske Akademije

25. okt 2012

Srpsko narodno pozorište izvešće sutra premijeru „Galeba“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Tomija Janežiča iz Slovenije, u trajanju od šest i po sati, sa tri pauze.

„Galeb“ je nastao kao rezultat šesnaestomesečnog kreativnog procesa, a u pitanju je predstava u kojoj prvi put učestvuju i profesori i studenti Akademije dramskih umetnosti u Novom Sadu.

Režija i scenografija je rad Tomija Janežiča, a predstavu potpisuju još i Isidora Žebeljan, koja je napisala muziku, zvuk je dizajnirao Tomaž Grom, kostimografiju Marina Sremac i dramaturgiju Katja Legin.

U predstavi igraju Jasna Đuričić, Boris Isaković, Boris Liešević, Denes Debrei, Dušan Jakišič, Draginja Voganjac, Milica Janevski, Filip Đurić, Ivana Vuković, Dimitrije Dinić, Tijana Marković, Milica Trifunović, Jovan Živanović i Dušan Mamula.

Prvi čin bavi se temama pozorišta i umetnosti, drugi temama zaljublivanja, fantazije i snova, u trećem činu se kao tema pojavljuju predmeti, posedovanje predmeta i ljudi, tretiranje drugog kao predmet, dok se četvrti čin bavi pitanjem sudbine i pitanjem kako odluke i događaji utiču na život pojedinca.

Kako se navodi u pratećem materijalu, predstava bi zapravo mogla da bude četiri različite predstave, jer su činovi sadržinski, tematski i scenski zaokružene celine.

Po Čehovu, „to je komedija sa tri ženske i šest muških uloga, četiri čina, pejzaž (pogled na jezero), mnogo priče o književnosti, malo radnje i gomila ljubavi“.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga