Gakovo: Zemlja konačno pripala paorima

Posle tri godine čekanja paori iz somborske opštine umesto motika u ruke su uzeli papire

23. sep 2016

Sva sporna zemlja iz Gakova pripala je lokalnim zemljoradnicima, nakon danas održane licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta u Somboru, prenela je televizija N1.

Posle tri godine čekanja paori iz somborske opštine umesto motika u ruke su uzeli papire, a oni koji su bili najglasniji zbog nezakonitog odlaganja licitacije mogli su da čuju dugo čekanu prozivku.

Za ove poljoprivrednike, to znači da su danas, po prvi put mogli da se nadmeću za državnu zemlju koja je ostala u selu pošto je lokalni kombinat AD Graničar otišao u stečaj. I to pošto su mesece provodili spavajući na njivama, braneći te iste oranice od, kako ih nazivaju, uzurpatora, i apelujući na vlasti da konačno omoguće javno nadmetanje.

„Pobeda, u svakom slučaju. Skrenuli smo pažnju na sebe, na te probleme, ministarstvo i država su uvideli to, raspisali su licitaciju i sve ide daljim tokom po zakonu“, rekao je Nebojša Kovačević paor iz Gakova.

Na današnjoj licitaciji svi su se međusobno poznavali, jer se predstavnici kompanije koju optužuju za uzurpaciju nisu pojavili. Međutim, nisu svi iz sale mogli da učestvuju. To su činili samo oni koji imaju registrovana gazdinstva, a zemlja će biti, kažu, podeljena među meštanima na ravne časti.

„Oko 12 poljoprivrednih gazdinstava, s tim da će u tim gazdinstvima neki pomoći sitnijim ljudima, koji bi radili čisto za svoje životne potrebe, izašli im u susret. Dok i ti ljudi ne naprave svoja gazdinstva, koja će biti validna posle tri godine, da mogu da učestvuju na sledećim licitacijama“, objašnjava mehanizam podele zemlje poljoprivrednik iz Gakova Danilo Krička.

Međutim, paori strahuju da bi na tim sledećim licitacijama sve moglo da padne u vodu. Naime, više ne postoji ograničenje na to koliko zemlje može da zakupi jedno gazdinstvo, što otvara prostor da svu zemlju zakupe veliki igrači.

„Za sledeću licitaciju verovatno može biti neki drugi scenario – da se pojavi neko ko ima interes da zakupi svu tu zemlju. Jednostavno, on će diktirati cenu koju je on spreman da plati“, kaže Kovačević

Neizvesnost produbljuje još jedna novina u propisima javnog nadmetanja – njihov zakup je naime, oročen na nikada kraći period. Ove godine, državna zemlja iz Gakova ostala je u rukama lokalnih zemljoradnika. Međutim, to bi već sledeće godine moglo da se promeni, budući da je licitacija, umesto na dosadašnjih pet, raspisana samo na godinu dana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga