Gaddafijev kompleks u Tripoliju postaje park

Vlada najavila da će na području Bab al-Azizije, koja je bila simbol Gaddafijeve moći, sada uživati Libijci i gosti

21. okt 2013

Vojne kasarne i rezidencija nekadašnjeg libijskog vođe Muammara Gaddafija postat će park, objavila je Vlada Libije.

Ikram Bash Imam, ministar turizma, rekao je da je Vlada započela „preliminarne radove“ kako bi napravila park u poznatom kompleksu Bab al-Azizija u glavnom gradu Tripoliju.

„[Prije Gaddafijeve vladavine] većina područja je bila park i puno drveća je uklonjeno“, rekao je Imam.

„Sada pokušavamo da vratimo to područje u ono što je nekad bilo, pogotovo zato što se nalazi u centru Tripolija, tako da će to biti zeleno područje na kojem će uživati građani Tripolija i gosti“, dodao je.

Bazu od šest kvadratnih kilometara prvobitno je izgradio kralj Idris, libijski vođa prije Gaddafija, razmećući se bogatstvom koje je bilo izvan dometa običnih Libijaca.

Gaddafi je tokom 80-tih godina proširio to područje uz pomoć stranih preduzetnika tako što je napravio veliku mrežu podzemnih tunela koji su išli do nekoliko distrikta Tripolija.

Kompleks, koji je bio simbol Gaddafijeve 40-godišnje vladavine, teško je oštećen u zračnim napadima NATO-a, te uništene zgrade i druge ruševine sada čine većinu tog područja.

Imovinska prava

Libijski premijer Ali Zidan prošlog je mjeseca izjavio da se u kompleksu nalazi velika količina eksploziva.

„Pronašli smo zakopane rakete te neke radioaktivne materijale. Okupili smo grupu vojnih stručnjaka za skeniranje i čišćenje“, rekao je.

U nekim od kuća koje se nalaze na tom području sada žive stanovnici Tripolija čiji su domovi uništeni tokom borbi. Mnogi od njih su postavili nova vrata i prozore na oštećenim zgradama.

Međutim, oni nisu vlasnici tih zgrada te mnogi sada zahtijevaju da im država prizna imovinska prava i pomogne im da očiste područje, na kojem se odlaže i smeće.

Zidan je kazao da Vlada pokušava da pronađe domove za te ljude.

„Pokušavamo pronaći domove za njih ili ima dati iznajmljene, kako bi mogli napustiti to mjesto. Odlučili smo rasporediti budžet za ovo“, naveo je.

Aum Adam Mohamed, trenutna stanovnica Bab al-Azizije, rekla je u subotu da im Vlada nije pomogla.

„U revoluciji 17. februara narod je dao svoju krv i živote da oslobodi ovo mjesto koje smo mi sada okupirali, neka ih Bog blagoslovi. Tokom vladavine tiranina [Gaddafija] mi nismo imali ništa, a ovoj revoluciji mi također nemamo ništa“, kazala je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga