Gadafijev pad obara cenu nafte

Gadafijev pad dovešće do pada cene nafte na svetskom tržištu, ali će trebati da prođe vreme pre nego se vrate na nivo od pre početka sukoba

22. avg 2011

Cene nafte treba da počnu da padaju ako libijski pobunjenici svrgnu režim Moamera Gadafija, mada se pune posledice preokreta neće osetiti mesecima. Analitičari danas kažu da će tržište na ulazak pobunjeničkih snaga u Tripoli odgovoriti smanjenjem cena u znak olakašanja što se sukob približio kraju. Ali, trebaće vreme da berze izbrišu krupno poskupljenje do koga je došlo posle prestanka izvoza libijske nafte, kada je ustanak počeo u februaru.

Pred izbijanje sukoba, nafta se prodavala za oko 84 dolara za barel. Ubrzo je skočila iznad 93 dolara i u aprilu stigla na preko 110 dolara. Potražnja za petrolejom iz zemalja u brzom razvoju, uključujući Kinu, takođe je uticala na rast cena. Libija je izvozila oko 1,5 miliona barela nafte dnevno. Mada je to manje od dva odsto svetske potrošnje, nestanak libijskog petroleja sa tržista uticao je na cene zbog visokog kvaliteta libijske nafte i blizine evropskih rafinerija.

Laka nafta za septembarske isporuke danas košta 82,05 dolara za barel, 12 centi manje nego u petak. U Londonu, severnomorski Brent pojeftinio je 2,27 dolara i prodaje se po 106,35 dolara.

Tripoli u rukama pobunjenika, borbe kod Gadafijevog sedišta

Libijski pobunjenici od jutros drže pod kontrolom najveći deo Tripolija i na glavnom gradskom trgu euforično slave pobedu nad režimom Moamera Gadafija, za kojeg se ne
zna gde se nalazi, javljaju svetski mediji.

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), žestoke borbe se vode kod Gadafijeve rezidencije Bab Al-Azizja, nakon što su rano jutros, prema rečima pobunjenickog portparola iz tog prostranog kompleksa izašli tenkovi i otvorili vatru.

Izveštač agencije AP, koji je zajedno sa ostalim stranim novinarima smešten u obližnjem hotelu Riksos, javio je da su se odatle jutros više od pola sata čule snažne detonacije i paljba iz vatrenog oružja.

U delovima grada i dalje postoje džepovi otpora, a u međuvremenu, kako javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC), pobunjenici su centralni Zeleni trg – jedan od simbola Gadafijeve 42-godišnje vladavine – preimenovali u „Trg mučenika“.

Konvoj sa borcima opozicionima snaga je, prema navodima BBC-ja, ušao u centar Tripolija, prolazeći kraj masa koje su slavile, i koje su dočekale pobunjenike na Zelenom trgu mašući zastavama i pucajući u vazduh.

Gadafi je preko državne televizije ogorčeno pozivao Libijce da brane njegov režim, a u međuvremenu pobunjenici su saopštili da su zarobili dva njegova sina, Seifa Al-Islama i Mohameda. Hvatanje Seifa Al Islama – kojeg traži Međunarodni krivični sud u Hagu – potvrdile su pobunjeničke vlasti, ali nisu pružile više detalja, dok se Mohamed nalazi u kućnom pritvoru. On je arapskoj satelitskoj televiziji Al Džazira rekao da je njegova kuća opkoljena pobunjeničkim trupama.

Naglo napredovanje opozicionih snaga nakon šestomesečnog građanskog rata, kulminacija je – kako tvrde pobunjenici – dobro koordinisanog plana koji su oni skovali sa NATO savezom i onim građanima Tripolija koji su se protivili Gadafijevom režimom, javlja AP.

Dok su pobunjenici juče za samo nekoliko sati pregazili 30 kilometara do Tripolija, zauzimajući grad za gradom uključujući jednu od ključnih baza Gadafijeve vojske, u prestonici je izbio ustanak građana koji su od pobunjenika tajno dobili oružje.

Kada su snage opozicije došle do ulaza u Tripoli, predao se bataljon specijalaca koji su čuvali grad, a kako navodi AP, razlog je što je njihov komandant u tajnosti bio lojalan pobunjenicima, rekao je njihov visoki zvaničnik Fati Al Baja. Prema njegovim rečima, brata tog komandanta je pre nekoliko godina pogubio Gadafijev režim.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga