- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Gadafi finansirao Miloševića, Mesića…?

Libijski vođa Moamer Gadafi finansijski je podržavao režim Slobodana Miloševića i lidera radikala Vojislava Šešelja, prenosi zagrebački „Večernji list“.

Prema pisanju tog lista, na Gadafijevom „platnom spisku“ bili su i Stjepan Mesić, kao i lideri Francuske, Italije i SAD. Pozivajući se na dokumente pronađene u sedištu Gadafijeve obaveštajne službe, list piše da je iz dokumenata vidljivo da je Gadafi sve vreme, odnosno „tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu finansijski podržavao režim Slobodana Miloševića“. Zagrebački dnevnik prenosi da je „to bilo vraćanje usluge jer je Milošević Gadafiju tokom devedesetih i pobune islamista poslao pilote iz Srbije koji su na islamiste iz aviona bacali bojne otrove“.

Nakon Miloševićeve smrti, navodi dalje „Večernji list“, Gadafi je počeo da finansira lidera radikala Vojislava Šešelja. Osim toga, Gadafi je finansirao i predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, izjavio je predsednik libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu Farag Abu Aleš, ističući da je prema dokumentima nađenim u zgradi libijske obaveštajne službe Gadafi slao pare i finansirao pojedine moćne političare zapadne Evrope i SAD.

Prema navodima „Večernjeg lista“, među dokumentima nađenim u sedištu obaveštajne službe su i oni o Gadafijevom finansiranju francuskog predsednika Nikole Sarkozija, italijanskog premijera Silvija Berluskonija, američkog diplomate Dejvida Velča i mnogih drugih poznatih ljudi iz javnog i političkog života na Zapadu. Na pitanje da li libijski pobunjenici imaju detaljne informacije o plaćenicima iz Hrvatske, Abu Aleš je odgovorio: „Što me pitate za plaćenike iz Hrvatske koji su došli da ratuju za nekakav sitan novac? Njih bih mogao na neki način i opravdati, jer su bili spremni dati i život. Pitajte me za dvolične političke plaćenike koji su, i pored toga što su bili puni para, prodali sebe, svoj moral i etiku za šaku dolara“.

„Prema informacijama kojima raspolažem, svrgnuti diktator Gadafi finansirao je predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, što pokazuju i dokumenti pronađeni u zgradi Gadafijeve obaveštajne službe“, kazao je on.

Na pitanje da li ima dokaza za te tvrdnje, Aleš je rekao da stoji iza svake svoje reči.

„Pouzdano znam za Gadafijevo finansiranje vašeg bivšeg predsednika Mesića. Sto posto to tvrdim! Libijski oslobodioci kad su ušli u zgradu libijske obaveštajne službe u Tripoliju, našli su te dokumente“, rekao je Abu Aleš i naglasio da je „Mesić bio jedini čovek iz neke demokratske zemlje koji je tokom krvoprolića javno podržavao Gadafija“.

 Mesić je oštro odbacio tvrdnje Abu Aleša.

 „Finansijski izveštaji moje kampanje javno su objavljeni i dostupni, a iz njih se vidi ko me finansirao. Sve su drugo gluposti konstrukcije zbog kojih se može tužiti“, izjavio je Mesić za „Večernji list“.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!