Futoški kupus dobija sertifikat o poreklu

Ubuduće markice na svakoj glavici kupusa

30. jula 2012

Futoški sveži i kiseli kupus na jesen će postati prvo povrće u Srbiji sa oznakom i sertifikatom geografskog porekla, što znači da će pod imenom Futoški, moći da se prodaje samo kupus odgajan na ovom području.

Predsednik udruženja „Futoški kupus“ Goran Puača izjavio je za Radio 021 da su oni proces sertifikacije započeli pre nekoliko godina, a da će pravo da koriste ovo ime za sada imati samo registrovani proizvođači iz udruženja, od čega će najveće koristi imati kupci.

„To će pre svega biti garancija za potrošače da je samo ono što ima kontrolnu markicu i oznaku geografskog porekla zaista to što se prodaje, odnosno da je samo za kupus sa markicom sigurno da je proizveden u Futogu. Za sad će se markice stavljati na svaku glavicu kiselog kupusa, a u narednom periodu će se verovatno stavljati i na sveži kupus“, kaže Puača.

Nadežda Pešić Milinko iz sertifikacione kuće „Organik kontrol sistem“, izjavila je za Radio 021 da je samo udruženje „Futoški kupus“ određenim dokumentom propisalo postupak proizvodnje, a da to pre svega znači da i seme i glavica moraju biti proizvedeni u ataru Futoga. „Sertifikaciona kuća koja kontroliše proizvodnju, zapravo vodi računa o tome da li uzgajivači na terenu zaista rade u skladu sa onim što je napisano u zvaničnom dokumentu koji je udruženje odobrilo“, rekla je Pešić Mlinko.

Iz „Organik kontrol sistema“ poručuju da će sertifikat o geografskom poreklu za futoški kupus biti izdat najkasnije u novembru ove godine.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga