Funkcioneri i članovi LSV idu u Hrtkovce da izraze protest zbog nereagovanja države na delovanje SRS

"Nereagovanjem država poručuje da '90-te mogu da se ponove i da se zločin isplati"

06. maja 2018

Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da će funkcioneri i pristalice te stranke doći danas u Hrtkovce da bi izrazili protest zbog nereagovanja države na postupke Srpske radikalne stranke i ugrožavanje bezbednosti Hrtkovčana.

„Nereagovanjem na postupke SRS i osuđenog zločinca Vojslava Šešelja šalje se poruka da ’90-te mogu da se ponove i da se zločin isplati“, kazao je Marton za Autonomiju, dodavši da su ligaši krenuli ka Hrtkovcima iz Novog Sada.

Predsednik Hrvatskog građanskog saveza Tomislav Stantić izjavio je za Autonomiju da se jutros čuo sa Hrtkovačkim župnikom Ivicom Živkovićem koji mu je rekao da je atmosfera u selu napeta, te da su svi prilazi tom mestu pod blokadom.

„Ogromna je tenzija, a u selu je opsadno stanje, mada za sada nema incidenata, ljudi su u kućama i uplašeni“, rekao je Stantić.

I lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj stigao je danas oko 10 sati u Jarak, mesto udaljeno oko pet kilometara od sela Hrtkovci, pošto je policija blokirala sve putne pravce i punktove ka Hrtkovcima.

Šešelj je poručio da će uprkos zabrani održati protest povodom 26. godišnjice mitniga radikala u tom selu, na kojem je između ostalog prozvao 17 „nelojalnih“ meštana hrvatske nacionalnosti da napuste to vojvođansko selo.

 

Šešelj je ocenio kao „grešku režima“ veliko prisustvo policije i blokadu prilaza Hrtkovcima.

„Velike snage su angažovali da izvode manevre. Mi nismo želeli incidente, već miran protest. Od kako sam se vratio sa službenog puta dva puta sam bio u Hrtkovcima u zatvorenoj sali“, kazao je Šešelj kratko kada je izašao iz automobila.

„Mogli bi smo u Jarak na seosku slavu“, dodao je Šešelj.

Poručio je i da je moguće da radikali do sela krenu „preko njiva“.

U Jarku se okupilo nekoliko desetina članova SRS, među kojima su i su i funkcionerke Vjerica Radeta i Nataša Jovanović.

Svi prilazi selu Hrtkovci potpuno su blokirani, a jake snage policije i žandarmerije kordonima su zatvorile ključne magistralne pravce.

Prolaz je omogućen samo meštanima i dostavljačima hrane koji moraju da pokažu ličnu kartu.

Mimo kordona policije nisu mogle da prođu ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku.

(Autonomija, foto: Maja Leđenac, Miloš Katić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga