Funkcioner DS-a pokrenuo kampanju Zajedno zaustavimo kupoprodaju glasova

“Ukoliko se ovome ne stane na put, glasovi će se kupovati na pijaci"

04. jan 2018

Član Izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Egić pokrenuo je kampanju prikupljanja novca pod nazivom “Zajedno zaustavimo kupoprodaju glasova”, s ciljem organizovanja građana protiv kršenja izbornih pravila.

“Više nije nikakva tajna da se danima, mesecima i godinama pre, kao i na sam dan izbora, u Srbiji iskrivljuje narodna volja, ruši krhka demokratija i vrši kupoprodaja glasova. Širom zemlje, od 2012. godine, izbori obiluju verbalnim, fizičkim i svakim drugim nasiljem, od Mionice, Surčina, Novog Sada, Kovina, Vrbasa, do Pećinaca”, napisao je Egić u pratećem tekstu na sajtu Indiegogo.

Prema njegovim rečima, pojedine izborne liste su ušle u lokalne skupštine isključivo kupovinom glasova, a postupci protiv njih još nisu okončani, čak iako su neki od njih priznali nedela.

“Ukoliko se ovome ne stane na put, glasovi će se kupovati na pijaci i više glasova imaće onaj ko kupi više glasova, a na taj način će biti obezvređen demokratski poredak, i potencijalno započeta duboka politička kriza”, ocenio je Egić.

Optužio je vladajuću koaliciju da glasove kupuje ucenjivanjem radnim mestom, pritiscima, medijskim mrakom, potkupljivanjem brašnom, zejtinom, šećerom, pokvarenim konzervama, kalendarima, novcem, što se nastavlja i na izborni dan.

“Bugarskim vozom se teraju neki od glasača da iznesu svoj listić prazan, kako bi njihov aktivista bio siguran da je ukradeni glas i ubačen u glasačku kutiju. Dalje, ubacuju u glasačke kutije i glasove preminulih sugrađana, kao i glasove ljudi koji nisu izašli na izbore. Pokušavaju i da nateraju građane da javno glasaju, slikaju glasački listić i bukvalno na pola metra od građana ‘vire’ koji broj zaokružuju. Dele ljudima koje ucene ili prisile olovke sa zelenim mastilom, kako bi ‘kupljene’ glasove lakše prebrojali i potvrdili uspeh u ovoj otimačini”, naveo je Egić.

Dodao je da će se u Srbiji “kad-tad uspostaviti vladavina prava” i poručio da će sav izborni “kriminal” biti sankcionisan.

Pozvao je građane da pomognu kampanju malim donacijama, koje će biti iskorištene da bi se podigla medijska pažnja i da bi se aktivno, pre izbora, radilo na edukaciji građana i prijavljivanju zloupotreba.

Kako je naveo, donacije će biti iskorištene da bi se koncipirale adekvatne izmene izbornog i krivičnog zakonodavstva, zajedno sa pravnim ekspertima, kako bi se onemogućile takve pojave i povećala izlaznost građana na izborima.

Sredstva će biti iskorištena i za formiranje organizacije koja bi se “istinski nadstranački” bavila borbom za slobodne izbore, zatim kako bi se pomoglo u uređivanju biračkog spiska, kako bi se okupili mediji, nevladine organizacije, sindikati, javne ličnosti, intelektualci, kao iskrene, trajne i dosledne promotere civilnog društva i demokratskih vrednosti.

Donacije će, prema Egićevim rečima, biti iskorištene i za rad na povezivanju sa međunarodnim posmatračima, međunarodnim organizacijama i međunarodnom javnošću, na planu obezbeđivanja slobodnih izbora.

Srđan Egić bio je ispred DS-a zadužen za kontrolu izbora na prošlogodisnsjim predsedničkim izborima u Srbiji, a bio je i šef Izbornog štaba DS-a na nedavno održanim lokalnim izborima u Opštini Pećinci.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga