Fukushima: Dio izbjeglih uskoro će se smjeti vratiti kući

U sljedeće dvije godine oko 30.000 osoba moći će se vratiti kućama, koje su morali napustiti zbog visokih doza radijacije oko oštećene nuklearke

25. feb 2014

Japan će uskoro ukinuti odredbu o zoni isključenja oko nuklearne elektrane Fukushima, što će omogućiti dijelu izbjeglih da se vrate u svoje domove, objavile su japanske vlasti.

Formalno ukidanje uredbe o evakuaciji stupit će na snagu 1. travnja i obuhvatit će 300 osoba čiji se domovi nalaze u Tamuri, gradu udaljenom dvadesetak kilometara zapadno od nuklearne elektrane, rekao je za agenciju France presse dužnosnik vlade.

U sljedeće dvije godine oko 30.000 osoba moći će se vratiti kućama, koje su morali napustiti zbog visokih doza radijacije oko oštećene nuklearke. Međutim bivši stanovnici evakuiranih zona podijeljeni su oko toga trebaju li se vratiti, strahujući za svoje zdravlje zbog razine radijacije koja se još uvijek mjeri.

Po vladinoj direktivi, zone blizu centrale Fukushima Daiichi mogu se proglasiti ponovno naseljivima ako je osoba u toj zoni izložena radioaktivnom zračenju nižem od 20 milisiverta godišnje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga