Fuada Stanković: Dilema o kapitalizmu i socijalizmu danas nema smisla

Tehnologija napreduje ogromnom brzinom, a s druge strane ne znamo kuda ide društvo.

17. dec 2014

Profesorica ekonomije i bivša rektorka Novosadskog univerziteta Fuada Stanković ocenila je večeras da stara priča o kapitalizmu i socijalizmu kao suprotstavljenim sistemima u današnjem svetu više nema smisla.

“Ta priča o kapitalizmu i socijalizmu danas nema smisla, jer su nestale okolnosti u kojima je imala smisla, to jest hladni rat. Danas se mora tragati za dubljim i boljim rešenjima i odgovorima na pitanje kuda ide čovečanstvo”, kazala je Fuada Stanković na tribini u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, ni pitanje da li se opredeliti za tržišni ili državni model kada je ekonomija u pitanju danas nema smisla.

Fuada Stanković je kazala da tehnologija napreduje ogromnom brzinom, a s druge strane ne znamo kuda ide društvo.

Filozof Alpar Lošonc rekao je da se ekonomisti danas pre svega trude da se dopadnu drugim ekonomistima a ne da rade za opšte dobro ili za kolektivne ciljeve.

Na tribini koju je na Fakultetu za pravne i poslovne studije “dr lazar Vrkatić” organizovala Vojvođanska politikološka organizacija, predstavljena je knjiga Ričarda Parkera “Džon Kenet Galbrajt – život, politika, ekonomija”, u izdanju novosadskog Mediteran pablišinga (Mediterran Publishing).

Džon Kenet Galbrajt (1908-2006) bio je američki ekonomista, koji je bio savetnik brojnim američkim predsednicima, od Frenklina Ruzvelta do Bila Klintona, dok je u administraciji Džona Kenedija bio ambašador SAD u Indiji.

Galbrajt je bio pripadnik liberalne struje među ekonomistima i zagovarao je aktivno angažovanje vlada u rešavanju socijalnih problema.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga