Fruška gora vraćena u nadležnost Vlade Srbije

Još jedna posledica odluke Ustavnog suda Srbije

22. mar 2013

Nacionalni park Fruška gora danas je vraćen u nadležnost Vlade Srbije, a ugovor o tome potpisali su ministar prirodnih resursa Milan Bačević i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Ustavni sud Srbije je letos osporio više od 20 nadležnosti Vojvodine, a među njima i nadleznost da upravlja nacionalnim parkovima.

Bačević je nakon potpisivanja ugovora na Iriškom vencu rekao da su se predstavnici pokrajinske i republičke vlasti vrlo brzo i lako dogovorili o potpisivanju ugovora, jer je Fruška gora „zajedničko blago“.

„Fruška gora je i sveta gora, jer je 16 manastira smešteno unutar tog nacionalnog parka“, rekao je Bačević.

Dodao je da će vlade Srbije i Vojvodine i ubuduće finansijski pomagati razvoj tog nacionalnog parka i pohvalio novi Master plan koji je izradila Vlada Vojvodine, uz ocenu da je to jedan od najboljih master planova sa kojima se upoznao.

Pajtić je naveo da je godinu dana od usvajanja novog Master plana u Nacionalni park Fruška gora uloženo 650 miliona dinara, pre svega u infrastrukturu, poljoprivredu i izletničke centre.

Podsetio je da je u toku priprema dokumentacije za izgradnju tunela kroz Frušku goru, kojim bi se izmestio saobraćaj iz nacionalnog parka i autoputem povezao Novi Sad sa Rumom.

„Fruška gora je prirodno i božije remek-delo koje moramo da unapređujemo, kako bismo budućim genaracijama ostavili još lepšu Frušku goru“, poručio je Pajtić.

Direktor Nacionalnog parka Dobrivoje Antonić rekao je da je Master planom održivog razvoja tog nacionalnog parka do 2022. godine, predviđeno ulaganje od 1,2 milijarde evra u različite sadržaje, kako bi se dostigli prihodi od 1,4 milijarde evra.

Master planom je predviđena zaštita prirodnih i kulturnih vrednosti Fruške gore, ulaganje u infrastrukturu, kao i razvoj šumarstva, ribarstva, lovnog turizma, poljoprivrede, vinogradarstva, voćarstva.

Nakon potpisivanja ugovora, uručene su i novinarske nagrade „Zlatni list Fruške gore 2012“ urednici na Radio Novom Sadu Dragani Ratković i načelniku Odeljenja za odnose sa javnošću Pojkrajinskog zavoda za zaštitu prirode Oliveru Fojkaru.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga