Frilenseri: Države pomažu svojim građanima, a nas naša tera u robove

"Uvek kada bude trebalo mi ćemo izaći na ulicu“

08. apr 2021

Frilenseri su ispred zgrade Vlade u Beogradu, gde su stigli u protestnoj šetnji i poručili da „neće stati i da nastavljaju svoju borbu“.

„Uvek kada bude trebalo mi ćemo izaći na ulicu“, istakao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

On je rekao da frilenseri samo zajedno mogu da uspeju i uzviknuo slogan „Svi, svi kao jedan“, koji su okupljeni prihvatili.

Frilenser Nemanja Grujić rekao je da su tražili pregovore „a dobili pozorišnu predstavu“.

„Države pomažu svoje građane, a nas naša tera u robove“, kazao je Grujić.

Dolazeći pred Vladu frilenseri su skandirali „lopovi!“, „svi na ulicu!“, „ko ne skače taj je Vučić“.

Posle zadržavanja ispred Vlade krenuli su ka zgradi Skupštine da nastave svoje protestno kampovanje u brojnim šatorima, koje su sinoć postavili.

Za subotu su najavili da će se pridružiti velikom ekološkom protestu u Beogradu.

Frilenseri su u Beograd, kako je Pogačar rekao, stigli iz brojnih gradova kao što su Kragujevac, Niš, Bor, Novi Sad, Subotica….

Frilenseri koji od sinoć protestuju ispred Skupštine Srbije krenuli su posle održanih govora u protestnu šetnju do zgrade Vlade.

Na čelu kolone su veliki transparenti „Ne damo vam našu budućnost“ i „Porez da – pljačka ne“

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je okupljenima da se premijerka Ana Brnabić nešto ranije danas pojavila kada je izašla iz Skupštine i rekla im da je Vlada spremna na pregovore.

„Javili su se kao i prvi put kada smo protestovali, očito da ulica ima efekta“, rekao je Pogačar.

On je naveo i da su protesti poslednje sredstvo kojim se bore i dodao da će to činiti uvek kada je to potrebno.

Takođe, Pogačar je rekao da su frilenseri spremni za pregovore sa Vladom.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu (frilenseri) kampuju i jutros su bili ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, gde su postavili šatore, ali su u međuvremenu oslobodili kolovoznu traku za saobraćaj.

Oni su sinoć u 18.00 sati, započeli kampovanje u dva velika šatora i desetine malih.

Udruženje je organizovalo kampovanje i najavilo protest za danas zbog nezadovoljstva predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je iznela Vlada Srbije. najvaili su da će protestne aktivnosti trajati do 10. aprila.

Krajem prošle godine poreski službenici su u kontroli utvrđivali prihode frilensera od 2015. do 2020. godine i na osnovu toga uputili rešenja sa, kako kažu frilenseri, astronomskim iznosima.

To udruženje je tokom januara ove godine protestovalo više puta, a prekinuli su proteste kada su započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani.

Vlada Srbije je nakon toga sačinila ponudu da im se na dug od pet godina otpiše kamata, uvede neoporezivi mesečni iznos od 32.000 dinara i normirani troškovi sa 20 odsto povećaju na 43 odsto, a da se ostatak duga otplaćuje u mesečnim ratama deset godina. .

Udruženje radnika na internetu je odbilo ponudu sa obrazloženjem da bi ih takva potraživanja, zajedno sa tekućim porezom kada se donese zakon o njihovom oporezivanju, odveo u dužničko ropstvo.

Oni traže da se prvo donese zakon i da poreske obaveze tek od tada teku, a ne da se od njih traži da ih plate retroaktivno.

(Beta, Danas, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga