Fridrih: Regije upravljaju sredstvima iz fondova EU, a ne države

U Evropi su veoma aktuelne debate o procesima decentralizacije i federalizacije

02. jul 2013

Ministar za federalne poslove, Evropu i međunarodne odnose nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Peter Fridrih (Friedrić) izjavio je danas u Novom Sadu da su regije a ne države, te koje upravljaju i rukovode sredstvima iz fondova Evropske unije.

Fridrih je u razgovoru sa studentima Univerziteta u Novom Sadu rekao da se „Četiri motora EU“, koje – pored njegove pokrajine čine i španska Katalonija, italijanska Lombardija i francuska Rona-Alpi, zalažu za procese decentralizacije i upsidijarnosti, odnosno prenošenja vlasti sa centralnog na regionalne i lokalne nivoe.

Prema njegovim rečima, u Evropi su veoma aktuelne debate o procesima decentralizacije, federalizacije i supsidijarnosti.

„Mi promovišemo decentralizaciju, supsidijarnost i solidarnost. Želimo da predstavimo Evropu kao Evropu regiona“, poručio je Fridrih.

On je dodao da je važno inevstirati u infrastrukturu, u mostove i puteve, ali je najvažnije investirati u mlade ljude.

„Prioritet nam je zapošljavanje a naročito zapošljavanje mladih“, rekao je Fridrih.

Peter Fridrih je učestvovao na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji „Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region“ i rekao da je Dunavski region veoma važan jer u njemu živi „svaki peti Evropljanin“.

Najrazvijeniji evropski regioni juče su izrazili spremnost da pomognu Vojvodini u pripremi za obaveze koje joj predstoje u svojstvu evropske regije.

Zajedničku izjavu na kraju prvog dana konferencije potpisali su predstavnici Vojvodine i nemačke pokrajine Baden-Virtmebreg, španske Katalonije, Italijanske Lombardije, francuske Rona-Alpi, koji od 1988. godine čine „Četiri motora EU“.

Ta četiri evropska regiona, kako je istakao vojvođanski premijer Bojan Pajtić, zajedno imaju 40 puta veći bruto društveni proizvod od Srbije.

Na dvodnevom međunarodnom skupu „Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region“, a pored pomenutih regiona i Vojvodine na skupu učestvuju i delegacije po nekoliko regija iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga