Fridom haus: Pomaci na Balkanu, vlade nisu funkcionalne

Srbija, kao i većina ostalih država regiona svrstana je u red zemalja sa polukonsolidovanim demokratijama

13. juna 2014

Na Balkanu je zabeležen pozitivan razvoj događaja uključujući ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali nefunkcionalne vlade i dalje smanjuju demokratski rejting regiona, ocenila je danas organizacija Fridom haus.

U najnovijem izveštaju o „Nacijama u tranziciji 2014“, Srbija kao i većina ostalih država regiona svrstana je u red zemalja sa polukonsolidovanim demokratijama.

Od zemalja regiona, najbolje rangirana je Srbija sa ocenom 3,64, Hrvatska u kojoj se beleži nazadovanje u oblasti civilnog društva i pravosudnog okvira i nezavisnosti, sa 3,68, a Crna Gora u kojoj je takođe zabeleženo nazadovanje u oblasti izbornog procesa, dobila je ocenu 3,86.

U tranzicione vlade odnosno hibridne režime spada BiH sa ocenom 4,43 koja beleži nazadovanje u nacionalnom demokratskom upravljanju, Makedonija koja je dobila četvorku i beleži nazadovanje u oblastima nezavisnosti medija i korupcije, dok je Albanija poboljšala izborni proces i nacionalno demokratsko upravljanje i dobila ocenu 4,18.

Kosovo koje spada u polukonsolidovane autoritarne režime, dobilo je ocenu 5,14, i beleži poboljšanje u izbornom procesu, oblasti civilnog društva i nacionalnog demokratskog upravljanja.

„Nacije u tranziciji 2014“ je poslednje izdanje izveštaja Fridom hausa u kojem se analizira demokratski razvoj centalne i istočne Evrope i Evroazije. Zemlje se prate u osam kategorija – izborni proces, civilno društvo, nezavisnost medija, nacionalna demokratska vladavina, lokalno demokratsko upravljanje, pravosudni okvir i nezavisnost i korupcija.

Zemlje su rangirane od jedan do sedam s tim što jedinica predstavlja najrazvijeniju demokratiju, a sedmica autoritarni režim.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga