FreeDom Art Festival – (Iz)boriti se za slobodu

Ovogodišnji festival zagovara slobodu za koju se umetnik mora (iz)boriti, uprkos onima koji je ograničavaju, ali i samom sebi, jer ponekad je, kako navode organizatori, autocenzura najveći tamničar slobode stvaralaštva

23. avg 2017

Centralni program FreeDom Art Festivala, koji zagovara slobodu umetničkog stvaranja i izražavanja kao značajnog dela korpusa ljudskih sloboda, biće održan od 23. do 27. avgusta u Pančevu, a okupiće učesnike iz Srbije, Italije, Hrvatske, Portugalije, Nemačke, Izraela…

Program svečano počinje 24. avgusta izložbom “Linije i oblik: počeci” Milice Krstić, Jelene Stojanović i Ivane Nedeljković u Galeriji Doma omladine Pančevo, koji je i organizator tog festivala koji ukazuje da bezuslovna sloboda ne postoji, iako joj se oduvek težilo, te da različite ljudske slobode i prava garantuju, ali i ograničavaju, ustav i zakoni, kultura, običaji, vreme, okolnosti i uslovi u kojima živimo…

Ovogodišnji FreeDom Art festival zagovara slobodu za koju se umetnik mora (iz)boriti, uprkos onima koji je ograničavaju, ali i samom sebi, jer ponekad je, kako navode organizatori, autocenzura najveći tamničar slobode stvaralaštva.

Uoči svečanog otvaranja, FreeDom Art nudi 23. avgusta matine žurku na platou ispred Narodnog muzeja, a predstaviće se grupa mladih entuzijasta koju čine: Vuk Milinković (r’n’b), Aleksa Parović (rep), Marko Abramović (fanki), Nikola Vuković (teh-haus), Kristijan Stanković (tehno) i Branislav Vukosavljević a.k.a. Enki (tehno).

Izložbu kojom zvanično počinje glavni program otvoriće 24. avguta gradski većnik zadužen za kulturu Nemanja Rotar i direktorka Doma omladine Marija Jević, a poetioci će imati priliku da vide radove tri mlade umetnice u formi crteža, fotografije i skulpture. Sve tri su polaznice nekih od programa Doma omladine – Jelena Stojanović i Milica Krstić Škole crtanja, a Ivana Nedeljković Foto-kluba i časopisa Draft.

Na Platou Milana Mladenovića biće potom održano veče hrvatske stendap komičarke Marine Orsag, koja je do sada imala više od 2.000 nastupa, a učestvovala je i na svim regionalnim festivalima i 2014. godine u Skoplju proglašena najboljom komičarkom regiona. Osnačica je kluba komedije “Studio smeha” u Zagrebu, a nastupa i samostalno, i sa kolegama (Kaj, bre o srpsko-hrvatskim odnosima, Laught Out Proud o predrasudama o LGBT populaciji i humoru kao sredstvu za rušenje homofobije, Femme Frontal o različitim ženskim karaktera iz Hrvatske, Srbije i BiH…).

Prve festivalske večeri biće održan i program “Stand Up Jaž Routine” Jelene Jovović i Aleksandra Grujića, koji je posebno osmišljen za tu priliku, kao nastavak večeri stendap komedije u Letnjoj bašti Doma omladine, uz džez, pop i latino ritmove.

Filmski program obuhvata dokumentarce “Ne opiri se” (Craig Atkinson, SAD) o “opravdanom nasilju”, odnosno policijskoj brutalnosti koja sve drastičnije ugrožava osnovne slobode i prava u SAD, te “Bomba” (Kevin Ford, Smriti Keshari, Eric Schlosser, SAD) o vremenu kada se naivno verovalo da radijacija može da se ukloni deterdžentom. Filmovi će biti prikazani 25. i 26. avgusta u dvorani “Apolo”, a deo su programa “BelDocs Eho”.

Među učesnicima muzičkog programa je grupa Amy’s House, tribjut bend Ejmi Vajnhaus, koji će nastupiti 25. avgusta na Platou Milana Mladenovića, dok će se dan kasnije predstaviti učesnici trećeg segmenta Međunarodnog omladinskog projekta Music for Human Rights i hip-hop radionice Doma omladine Pančevo, kao i psihodelični duo Ti iz Makedonije i domaće grupe Lira Vega i Ničim izazvan.

Učesnici projekta Music for Human Rights iz Srbije (UG Narandžasti, Pančevo), Nemačke (Roter Baum, Berlin), Italije (Comala, Torino), Portugalije (Farra Fanfarra, Lisabon) i Izraela (The Israel Goldstein Youth Village of HaNoar HaTzioni, Jerusalim) zajednički istražuju, muziciraju i stvaraju originalne kompozicije na temu slobode, aktivizma i aktuelnih društvenih dešavanja.

Za završnicu 27. avgusta na Platou Milana Mladenovića najavljeno je “NaranDŽemovanje”, specijalno festivalsko izdanje programa koji mladi pančevački muzičari, učesnici projekta Music for Human Rights i UG “Narandžasti”, u saradnji s Domom omladine Pančevo, organizuju jednom meečno od septembra 2016. godine u vidu džem sešn druženja. Treća faza tog međunarodnog projekta je u toku, pa će se u “NaranDŽemovanje”, pored domaćih muzičara, uključiti i učesnici partnerskih organizacija iz Nemačke, Italije, Španije, Izraela, Rusije, Portugalije i Norveške.

FreeDom Art festival podržao je Grad Pančevo.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga