- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Fransoa Oland zvanično predsednik Francuske

Socijalista Fransoa Oland preuzeo je danas zvanično dužnost predsednika Francuske, a istog dana, nakon ceremonije u Parizu, otputovaće u Berlin na susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oland (57) je jutros tačno u 10.00 stigao u Jelisejsku palatu za predaju dužnosti od Sarkozija.

Sarkozi i Oland su najpre održali polučasovni sastanak iza zatvorenih vrata, tokom kojeg je Sarkozi svom nasledniku predao nuklearne kodove. Posle toga je usledilo zvanično potpisivanje i predavanje lanca velikog majstora reda Legije časti, najveće francuske počasti.

Posle toga je predviđena ceremonija u narodu. Oland će proći kolima marke Sitroen kabriolet Jelisejskim poljima i održaće govor.

Oland je 6. maja izabran za predsednika sa 51,6 odsto glasova. Posle primopredaje, Oland je ispratio do stepenica palate Sarkozija koji je zvanično napustio Jelisejsku palatu.

Oland je želeo „skromnu“ proslavu u Jelisejskoj palati na koju su pozvani bivši premijeri iz redova socijalista, ali ne i bivši predsednici. Toj ceremoniji ne prisustvuju ni Olandova deca iz veze sa Segolen Roajal.

Oland će čim bude postavljen za šefa države obelodaniti ime novog premijera, a to se očekuje posle podne, a premijer treba sutra uveče da objavi sastav nove vlade.

Premijer će biti zadužen da predvodi socijaliste na parlamentarnim izborima 10. i 17. juna.

Oland će, nakon svečanosti u Parizu, posle podne otputovati u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Jedan blizak Olandov saradnik izjavio je u subotu da se nada „kompromisu“ sa Nemačkom, a Merkelova da veruje u „stabilno“ partnerstvo sa novim francuskim predsednikom.

Olanda kao predsednika Francuske očekuje i samit grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G8 i samit NATO (18-21. maj), a potom i evropski samit u Briselu 23. maja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!