Francuskoj glumici Izabel Iper uručeno „Počasno Srce Sarajeva“

"Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u poslednje vreme. Za mene je velika čast biti ovde jer je Sarajevo otelovljenje ideje kosmopolitizma"

18. avg 2019

Francuskoj glumici Izabel Iper večeras je na svečanosti u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje „Počasno Srce Sarajeva“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Ova slavna glumica koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom.

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga, za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

„Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u poslednje vreme. Za mene je velika čast biti ovde jer je Sarajevo otelovljenje ideje kosmopolitizma“, zaključila je.

Izabel Iper legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet decenija sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Mihaela Hanekea, Kloda Šabrola, Žan-Luka Godara, Ota Premingera, Bertrana Tavernijea, Bertrana Blijea, Kler Denis, Majkla Ćimina i Pola Verhovena.

Cenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima „Profesorka klavira“, „Ona“, „Greta“ i mnogim drugima.

Iper je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima „Priča o ženama“ i „Ceremonija“.

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija Zlatnog lava Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu „Gabrielle“ i za životno delo, kao i dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima „Violette“ i „Profesorka klavira“.

Osvojila je i francusku nagradu Cezar za najbolju glumicu za filmove „Ceremonija“ i „Ona“, a za ulogu u filmu „Ona“ osvojila je i nagrade Gotam, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu.

Iper je i nositeljka francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Kanu.

Ova glumica održala je večeras i specijalni Masterclas, a publika je imala priliku gledati je juče u filmu „Frenki“ američkog režisera Ajre Saksa u kojem Iper igra glavnu ulogu.

(N1, Foto: Facebook – Sarajevo Film Festival)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga