Francuski ministar za budžet podnio ostavku

Jerome Cahuzac je zatražio da bude smijenjen nakon što su državni tužioci objavili detalje istrage o njegovom tajnom računu u Švicarskoj na kojem je, navodno, skrivao novac od poreske uprave

20. mar 2013

Ministar za budžet Francuske Jerome Cahuzac podnio je ostavku na svoju funkciju.

Odluka je uslijedila nakon što su državni tužioci objavili detalje istrage o tajnom računu u Švicarskoj na kojem je on, navodno, skrivao novac od poreske uprave.

Cahuzac je odbacio svako nezakonito djelovanje nakon izvještaja na istraživačkoj elektronskoj stranici Mediapart da je sve do 2010. godine imao neprijavljen račun u švicarskoj banci.

Pokrenuta opsežna istraga

Mediapart je javio da je Cahuzac nakon toga prebacio novac na jedan račun u Singapuru, te da se vjeruje da je tajni račun u švicarskoj banci koristio za sakrivanje neoporezovanih prihoda, kao i za pranje novca.

Iz kabineta predsjednika Francuske Francoisa Hollandea saopćeno je da je Cahuzac zatražio da bude smijenjen, što je Hollande prihvatio, javio je AP.

Tužilaštvo u Parizu u utorak je pokrenulo opsežnu istragu slučaja pranja novca dobijenog kroz pronevjeru poreza, a čiji je glavni akter Jerome Cahuzac.

Istražioci, ipak, nisu imali dovoljno dokaza da optuže Cahuzaca „po imenu“.

Ovaj potez Tužilaštva doveo je Vladu socijalista u krajnje neugodnu poziciju, budući da je Cahuzac bio direktno zadužen za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza u ovoj zemlji.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga