Francuski ambasador: Makron postavlja sudije na predlog Vrhovnog sudskog saveta

"Predsednik Republike je garant nezavisnosti sudske vlasti. U tome mu pomaže Visoki savet sudstva"

21. jan 2020

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni naveo je da predsednik Francuske Emanuel Makron postavlja sudije po savetu ili predlogu Vrhovnog sudskog saveta, što im garantuje nezavisnost.

U odgovoru na pitanje koje mu je postavljeno na Tviteru, Falkoni je podelio i sadržaj sa Vikipedije, gde između ostalog piše: „Predsednik Republike je garant nezavisnosti sudske vlasti. U tome mu pomaže Visoki savet sudstva“.

Podsetimo, državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali „neodgovorna grana vlasti“ i „zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi“. Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao da želi kontrolu nad sudijama i tužiocima u Srbiji.

„Drago mi je što smo čuli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema pretenzije da drži pravosuđe pod kontrolom, bilo bi nam još draže da se i ponaša kao da to ne želi“, rekla je u Novom danu Dragana Boljević, članica Društva sudija Srbije.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga