Francuska zatvara najstariju nuklearku

Predsednik Francuske se zalaže za smanjenje udela nuklearki u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 odsto do 2025.

24. jul 2013

Najstarija francuska nuklearna elektrana na istoku zemlje, Fesenem, koja je počela sa radom 1977., prestaće sa radom do kraja 2016.

Kako prenosi francuski list „Žurnal di dimanš“, novi francuski ministar za ekologiju Filip Marten najavio je gašenje ovog najstarijeg nuklearnog postrojenja u zemlji, potvrdivši tako da će predizborno obećanje aktuelnog predsednika Fransoa Olanda biti ispunjeno.

„Predizborna obećanja predsednika Olanda o nuklearnim elektranama biće ispunjena do kraja njegovog petogodišnjeg mandata. Moj zadatak je zatvaranje postrojenja Fesenem do 31. decembra 2016“, rekao je Marten.

„Zakon o energetskoj tranziciji biće primenjen kada je reč o gašenju ovog postrojenja. Krajnje je vreme da odgovorni političari uzmu u svoje ruke odluke o energetici u Francuskoj“, dodao je ministar.

Gašenje Fesenema je jedino koje je najvio Oland od ukupno 19 nukleranih elektrana u Francuskoj.

Predsednik Francuske se zalaže za smanjenje udela nuklearki u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 odsto do 2025.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga