Francuska vlada: Borba protiv antisemitizma od nacionalnog značaja

Jevrejska zajednica u Francuskoj prolazi kroz fazu "rastuće zabrinutosti"

07. dec 2014

Francuska vlada saopštila je da je borba protiv rasizma i antisemitizma od nacionalnog značaja za zemlju, posle napada na jedan jevrejski par nadomak Pariza.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da jevrejska zajednica u Francuskoj prolazi kroz fazu „rastuće zabrinutosti“ jer se suočava s „pravom društvenom patologijom“.

„Borba protiv rasizma i antisemitizma mora da postane od nacionalnog značaja u zemlji i treba da se uključe svi – zvaničnici, poslanici i razna udruženja, ne samo ona protiv antisemitizma“, rekao je Kaznev.

Francuski ministar obratio se grupi od oko 100 ljudi u predgradju Pariza, gde je pre nekoliko dana napadnut jevrejski par. Nepoznate osobe ušle su u stan tog para, silovali ženu i ukrali vredne stvari.

U istom pariskom predgradju u novembru je pretučen jedan 70-godišnji Jevrejin.

„Iza tih zločina postoji bolest koja izjeda Francusku i protiv koje moramo da se borimo po svaku cenu“, rekao je Kaznev.

Savet jevrejskih organizacija u Francuskoj saopštio je u septembru da se broj antisemitskih izgreda u toj zemlji skoro udvostručio u prvih sedam meseci ove godine.

U Francuskoj živi oko pola miliona Jevreja i ta država je treća u svetu po broju jevrejskih stanovnika posle Izraela i SAD.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga