Francuska upozorava da bi zatvaranje mađarskog Klubradija bio zabrinjavajući signal

"Prekid emitovanja te stanice bio bi vrlo zabrinjavajući znak po pitanju pluralizma i nezavisnosti medija, slobode da se informiše i da se bude informisan kojima je Francuska jako privržena"

09. feb 2021

Zatvaranje prvog nezavisnog radija u Madjarskoj, Klubradija, predstavljalo bi vrlo zabrinjavajući signal po pitanju pluralizma i nezavisnosti medija, upozorilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Klubradio od nedelje uveče će prestati sa radom nakon što je izgubio dozvolu zbog, kako su navele vlasti, „kršenja pravila“, saopštio je predstavnik radija Andraš Arato i najavio da će uložiti tužbu Vrhovnom sudu.

„Vrlo pažljivo pratimo situaciju sa tom nezavisnom madjarskom radio stanicom. Prekid emitovanja te stanice bio bi vrlo zabrinjavajući znak po pitanju pluralizma i nezavisnosti medija, slobode da se informiše i da se bude informisan kojima je Francuska jako privržena“, dodala je ona.

Rekla je da Francuska poziva Madjarsku da poštuje svoje evropske obaveze po tom pitanju.

Madjarski Savet za medije je u septembru prošle godine odbio da Klubradiju produži dozvolu koja ističe 14. februara.

Ovo predstavlja novi udar na nezavisne medije u Madjarskoj koje su pod pritiskom od kada se 2010. na vlast vratio Viktor Orban.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga