- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Francuska odobrila bezuvjetan pristup pobačaju

Francuskinje su upravo dobile bezuvjetan pristup pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, a puna cijena abortusa financirat će se od strane vlade, odlučeno je tako u utorak, donošenjem novog Zakona o ravnopravnosti spolova, javlja Think Progress.

Novom politikom mijenja se postojeći Zakon o pobačaju koji je jamčio svim ‘trudnicama koje su u teškom položaju’ pravo na prekid trudnoće.

Novu politiku pobačaja, predložila je Najat Vallaud – Belkacem, ministrica za ženska prava, te se o njoj raspravljalo početkom ove godine u Narodnoj skupštini.

Bezuvjetan pristup pobačaju samo je jedna od mjera novog Zakona o ravnopravnosti. Novim zakonom poboljšane su odredbe o pružanju potpore žrtvama zlostavljanja, povećane su kazne za neuspjeh u postizanju rodne jednakosti u poslovanju i politici, proširene su podrške samohranim majkama, medijima je zabranjeno emitiranje seksističkih ili ponižavajućih priloga o ženama, očeve se potiče se da uzmu plaćeni roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci, a djevojčicama mlađima od 13 godina zabranjeno je natjecanje ljepote. Ove mjere predstavljaju najopsežnija zakonodavna prava žena u povijesti Francuske.

„Ne vjerujem da nas povijest može spontano voditi prema naprijed. Nama treba više jednakosti i stoga moramo biti politički proaktivni“, rekla je Najat Vallaud – Belkacem.

I dok proaktivni pristup jednakosti žena u Francuskoj ide prema naprijed, u Španjolskoj zakonodavci pokušavaju pravo na pobačaj ukinuti u cijelosti, ili primjerice u SAD-u, gdje se ne jamči plaćeni rodiljni dopust i gdje je uveden tzv. ‘sonogram zakon’.

„U vrijeme kada su ženama u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i SAD-u i Španjolskoj, njihova prava ograničena, povrijeđena ili se ne poštuju, Francuska je postala važan primjer za ostatak svijeta svojim progresivnim stavom prema reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti“, rekla je Lillian Sepulveda, direktorica globalnog pravnog programa u Centru za reproduktivna prava.

Napomenimo kako je Francuska prošle godine izglasala zakon kojim žene ne moraju plaćati pobačaj, a maloljetnice kontracepciju, odnosno žene dobivaju povrat novca za obavljeni pobačaj, a djevojke od 15 do 18 godina imaju pravo na besplatnu kontracepciju, što uključuje kontracepcijske pilule i umetke.

Ovakvim izmjenama i ovakvim zakonom Francuska svakako može poslužiti kao dobar primjer za rješavanje uporne diskriminacije žena. S obzirom na prijetnje ženskim pravima u Europi i drugdje u svijetu, uključujući pravo na legalan pobačaj, zastupnici/e u Francuskoj predano rade na jednakosti i ravnopravnosti i ovakvo zakonodavstvo je dobrodošao primjer onoga što vlada može učiniti kako bi podržala jednaka prava i jednake mogućnosti za žene.

(Libela)

Podelite ovu stranicu!