Francuska: Bez križeva, velova i vjerskih prigovora u školi

15 pravila je nova potvrda načela sekularnosti u državnim školama, odnosno razdvojenosti crkve i države koja je u Francuskoj na snazi već više od 100 godina

10. sep 2013

Francuski ministar obrazovanja, Vincent Peillon inicirao je tzv. Povelju laicizma koja je danas je uvedena u francuske škole. Konkretno, radi se o zabrani nošenja očitih vjerskih simbola, obavezi neutralnosti među zaposlenima, a kao izričita zabrana ističe se odbijanje školskih pravilnika zbog vjerskih uvjerenja, piše Tportal.

Peillon je izjavio kako je ovih 15 pravila jednostavno nova potvrda načela sekularnosti u državnim školama, odnosno razdvojenosti crkve i države koja je u Francuskoj na snazi već više od 100 godina.

Ovakva pravila trebala bi konačno stati na kraj polemikama oko provođenja nastave biologije, teorije evolucije, istorije i nastanka religija.

Ipak, udruženja roditelja upozoravaju da nije sve u povelji i jasno definirano, pa tako ostaje nepoznato šta je, na primjer, s vjerskim praznicima i posebnim načinom prehrane.

Kao novost u francuskom obrazovnom sustavu za sljedeću je godinu najavljeno uvođenje obaveznog predmeta koji će se baviti civilnim društvom i etikom.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga