- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Francuska: Macronova koalicija osvojila apsolutnu većinu

Koalicija predvođena francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom osvojila je na parlamentarnim izborima u nedjelju, prema prvim projekcijama rezultata agencije IPSOS-Sopra Steria, 355 mjesta u parlamentu od ukupno 577, ostvarivši tako apsolutnu većinu, objavili su francuski mediji.

Dnevne novine Le Monde prenose, pozivajući se na ispitivanje agencije IPSOS, kako je koalicija Macronove stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM) i Demokratskog pokreta (MoDem) osvojila 355 mjesta u parlamentu. Konzervativna koalicija predvođena republikancima osvojila je 125 mjesta, dok je socijalistička koalicija osvojila 49 mjesta.

Krajnje lijeva Nepokorena Francuska predsjedničkog kandidata Jeana-Luca Melenchona dobila je 19 mjesta, komunisti 11, a Nacionalna fronta Marine Le Pen osam mjesta.

Svojom godinu dana starom strankom Republika u pokretu Macron je tako detronizirao dosadašnje dominirajuće političke stranke osiguravajući jak mandat za provedbu najavljenih reformi.

Manji odziv glasača

Apstinencija na izborima veća je od 56 posto i rekordna je i prema drugim anketnim ispitivanjima, koja daju REM-u između 355 i 425 mjesta, Republikancima između 97 i 130 mjesta u parlamentu, Socijalistima između 27 i 49 mjesta, a ekstremnoj desnici između 4 i 8 mjesta, dok radikalna ljevica osvaja 10 do 30 mjesta.

U drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora izlaznost će biti između 42 i 43 posto, procjenjuju anketari nakon što su službeni podaci pokazali da je do 17 sati izašlo 35,33 posto birača.

Francuska kompanija za ispitivanje javnog mnijenja Elabe predviđa izlaznost od 42 posto, dok Ipsos/Sopra Steria prognozira oko 43 posto.

To je manja izlaznost čak i od prvog kruga parlamentarnih izbora 11. juna kad je na birališta izašlo 48,7 posto glasača. U drugom krugu izbora 2012. glasalo je 55,4 posto Francuza s pravom glasa.

Izlaznost u nedjelju u 15 sati bila je najmanja za drugi krug parlamentarnih izbora od 1997, stoji u podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!