Francuska dozvolila istopolne brakove

Homoseksualci u Francuskoj sada i zvanično mogu stupati u istopolne brakove. Predsjednik Fransoa Oland potpisao je sporni Zakon i na taj način ispunio jedno od svojih najvažnijih predizbornih obećanja

18. maj 2013

Novi zakon homoseksualnim parovima omogućava da stupe u brak i usvajaju djecu. Francuska vlada računa da bi već u junu moglo doći do sklapanja prvih istopolnih brakova. Put je u petak otvorilo Ustavno veće koje je ocenilo da homoseksualni brakovi ne predstavljaju povredu Ustava te da su „u domenu odluke zakonodavca“. Pojašnjeno je da pravo na usvajanje deteta nije „isključivo pravo na dete“ – nego da se kod adopcije posmatraju interesi deteta, kao i kod heteroseksualnih parova.

Posle višemesečnih protesta na ulicama francuskih gradova, Ustavno veće tako je dalo zeleno svjetlo Zakonu kojim je Francuska postala 14. zemlja u svetu koja je legalizuje istopolne bračne zajednice. Prva je to još 2001. učinila Holandija. Spor oko homoseksualnih brakova u proteklim mesecima podelio je Francusku koja je sekularna država, ali sa dominantnim katoličkim stanovništvom. Konzervativna opozicija i Katolička crkva kategorično su odbijale usvajanje Zakona, i novi veliki protest zakazan je za 26. maj.

Preduzetnici trljaju ruke

Usvajanju Zakona o istopolnim bračnim zajednicama se pored homoseksualaca posebno raduju preduzetnici koji se bave organizovanjem svadbi. U Francuskoj se do sada u svrhe organizovanja venčanja trošilo oko tri milijarde evra godišnje, ali kriza je zahvatila i ovu branšu, tako da preduzetnici sada očekuju nove prihode od sklapanja homoseksualnih brakova.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 100.000 istopolnih parova. Svadbena branša računa da će veliki broj njih sada i zvanično stupiti u bračnu zajednicu, te planira posebne ponude za gej populaciju koja važi za imućniju klijentelu.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga