Francuska donela prvu presudu za genocid u Ruandi

Deo javnosti često je kritikovao Francusku da je popustljiva prema vlastima Ruande i da je predugo zatvarala oči pred genocidom u toj zemlji

15. mar 2014

Sud u Parizu prvi put je u francuskoj istoriji doneo presudu za genocid, osudivši bivšeg šefa obaveštajne službe Ruande na 25 godina zatvora, zbog učestvovanja u ubistvu najmanje 800.000 ljudi, 1994. godine u toj afričkoj zemlji.

Suđenje 54-godišnjem Paskalu Simbikangvi, pokrenulo je proces koji bi mogao da bude nastavljen desetinama slučajeva u Francuskoj, povezanih s jednim od najstrašnijih zločina 20. veka, dve decenije pošto se dogodio.

Simbikangva je proglašen krivim za učestvovanje u genocidu i zločinima protiv čovečnosti, preneo je Frans pres.

Prema francuskom zakonu, građani Ruande osumnjičeni da su učestvovali u genocidu, mogu da odgovaraju pred francuskim sudom, navodi Rojters.

Deo javnosti često je kritikovao Francusku da je popustljiva prema vlastima Ruande i da je predugo zatvarala oči pred genocidom u toj zemlji.

Simbikangva, koji je, posle saobraćajne nesreće 1986. ostao nepokretan, uhapšen je 2008. godine na ostrvu Majote u Indijskom okeanu, a vlasti Francuske odbile su da ga izruče Ruandi i odlučile da mu sude po svojim zakonima.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga