Francuska: Azil za umjetnine kojima prijeti ISIL

Francuski predsjednik najavio da će njegova zemlja, osim uvođenja azila, otvoriti skloništa za umjetnine

18. nov 2015

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je da će Francuska uvesti „pravo na azil“ za umjetnička djela kojima grupa Islamska država Irak i Levant prijeti uništenjem.

„Pravo na azil vrijedi za ljude, ali i za umjetnička djela, za svjetsku kulturnu baštinu“, rekao je francuski predsjednik na 70. općem zasjedanju UNESCO-a, dodajući da će takva odredba biti unesena u zakon o slobodi stvaranja, o kojem će raspravljati francuski Parlament.

„I u ovom času teroristička organizacija ISIL izdaje dozvole za iskapanja i uzima porez na dobra, koja će zatim dospjeti na međunarodno crno tržište preko bescarinskih zona, koje su utočišta za utaju i pranje novca, pa tako i u Evropi“, istaknuo je.

Carinska kontrola

Francuska je, također, „odlučila uvesti carinsku kontrolu za uvoz kulturnih dobara i u svoje će zakone unijeti rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o zabrani prevoza, tranzita i trgovanja pokretnim kulturnim dobrima koja su ilegalno iznesena iz nekih zemalja“, dodao je.

Francuska će poduzeti sve kako bi „spriječila da umjetnička djela ne padnu u ruke terorista dok se prevoze“ i zato će „otvoriti skloništa kako bi kulturna dobra dobila, ako tako mogu reći, azil u muzejima koji pred opasnošću žele umjetničkim zbirkama pružiti zaštitu“.

Te su mjere dio akcionog plana koji je, na zahtjev predsjednika Hollandea, pripremio direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga