FRA IVO MARKOVIĆ: Thompsonov koncert je opasna blasfemija

"Duhovnost i religija ne smiju služiti za razdvajanje već spajanje i obogaćivanje ljudi"

19. nov 2013

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu, svećenik i poznati mirotvorac gostujući kod Aleksandra Stankovića na HTV-u potvrdio je još jednom svojim razmišljanjima zašto ga mnogi ne smatraju „dobrim“ Hrvatom, naročito u BiH. Fra Ivo otvoreno, pored svih ostalih koji to rade, proziva i Crkvu za korištenje religije u svrhe osvješćivanja nacionalnih vrijednosti i ciljeva. „Duhovnost i religija ne smiju služiti za razdvajanje već spajanje i obogaćivanje ljudi“, rekao je.

Bez obzira što mu je ovaj rat u jednom trenu odnio oca i još deset bližih i daljih članova obitelji, odbija bilo koje učenje koje ne podrazumijeva snošljivost i međureligijsku kao i međunacionalnu toleranciju.

Meta je zbog toga mnogih javnih prozivki kako iz reda osoba iz javnog života, poput Marka Perkovića Thompsona, tako i od osoba iz „vlastitih“ redova, primjerice biskupa Ratka Perića koji ga je optužio čak za krivovjerje. „Kad u svojim izjavama kažem kako je jedino cjelovita Bosna, s tri naroda koji žive jedni uz druge u miru rješenje za probleme u kojima se BiH nalazi, ne aludiram na nikakve političke ciljeve, niti sam zbog toga anti-hrvatski nastrojen što mi se predbacuje. Radi se jednostavno o tome da ako moja crkva solidarizira s ljudima koji potiču na nemir, na dijabolizaciju drugih religija, ja nemam problem suprotstaviti joj se, odgovaralo to nekom ili ne“, rekao je fra Ivo.

„Franjevci, tj moji istomišljenici u franjevačkom redu, žele reći da smatraju kako je mir u BiH moguć. Ali je moguć jedino ako će se nad nacionalnošću poštovati sve tri religije. Ponavljam to neprestano, religije ne smiju služiti za razdvajanje već spajanje i obogaćivanje ljudi“, naglasio je Marković. Najvećim ipak grijehom „duhovnih“ vođa, svih triju religija, ne smatra djelovanje u smjeru čuvanja svojih vrijednosti i promoviranju „pravog“ Boga, jer to samo po sebi nije ništa loše.

„Najveći grijeh je u nedjelovanju. Ne činiti ništa po pitanju liječenja ljudi i njihovih duša od mržnje koja se tamo duboko usadila, u kombinaciji s ispolitiziranom duhovnošću koja nas dijeli na nacionalnosti je grijeh koji je daleko teži. I koji će se na kraju, ako ne prevlada učenje i život po ljubavi, preskupo platiti“, zaključio je fra Ivo Marković.

„Što mislite o Thompsonu?“, upitao je pred kraj emisije Stanković i izvukao iz fra Ive.

„Bio sam na Thompsonovu koncertu jer me zanimalo posvjedočiti pozitivnu poruku ljubavi i tradicionalnih hrvatskih vrijednosti o kojima Marko Perković uvijek priča kada ga se pita za njegove scenske nastupe. Analizirao sam tu predstavu, i zaključio da je za mene ona jedna obična blasfemija. Otvarajuća točka, prazan oltar pred koji izlazi glavna zvijezda obučena u kostim u kojem mu se posebno ističu mišići i valjda napucava dojam moći, te zabijanje ogromnog mača u taj oltar nakon čega ostaje silueta križa iznad njega prestrašno je.

Uvjerio sam se da je, kao što sam to i očekivao, cijela predstava jedna plemensko barbarska mobilizacija temeljena na psihologiji gomile i manipulaciji emocijama ljudi. Stvaranjem nekog umjetnog zajedništva na ovako nevjerojatno prozirno manipulativan način po mom je mišljenju, iako to jest samo kič u kojem vam hrvatstvo „prodaje“ osoba u smiješnom kostimu, izuzetno opasno“, upozorio je fra Ivo Marković.

(D.N., Dalmacija News)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga