Fotoreportera Bete legitimisali i priveli dok je slikao labudove

"Predstavili su se kao pripadnici Vojno-bezbednosne agencije"

02. dec 2013

Fotoreportera Novinske agencije Beta Dragana Gojića danas oko podne u Novom Sadu legitimisao je muškarac u civilu i odveo ga u jedan objekat na ispitivanje, gde su mu uzeli lične podatke, posle čega je pušten.

Gojić je pre toga fotografisao jato labudova u blizini Picerije „Ćao“ i u blizini objekta koji je nekada bio sedište Vojnog odseka u Novom Sadu.

„Prišao mi je čovek u civilu, pokazao neku legitimaciju i zatražio da mu pokažem šta sam fotografisao. Rekao sam mu da sam slikao jato labudova i pokazao mu to na fotoaparatu, nakon čega je rekao da pođem sa njim u bivšu zgradu Vojnog odseka“, ispričao je Gojić.

On je telefonsku vezu sa redakcijom prekinuo na zahtev tog policajca u civilu, a potom se javio nakon dvadesetak minuta i rekao da su mu uzeli lične podatke i da su ga pitali zašto je fotografisao u blizini tog objekta.

„Predstavili su se kao pripadnici Vojno-bezbednosne agencije“, rekao je Gojić.

NDNV, UNS i NUNS: Zar je zabranjeno slikati labudove!?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovali su danas zbog privođenja i legitimisanja fotoreportera Novinske agencije Beta Dragana Gojića u Novom Sadu.

NDNV, UNS i NUNS podsećaju nadležne u Srbiji da fotografisanje labudova nije nikakvo delo protiv bezbednosti države, a da niko ne sme da sprečava slobodu javnog informisanja, naročito mogućom zloupotrebom državnih i privatnih ovlašćenja, piše u zajedničkom saopštenju tri novinarska udruženja.

Novinarska udruženja zatražila su odgovor od nadležnih institucija na pitanje koji su zakoni Srbije prekršeni fotografisanjem labudova, ko je i po čijem naređenju priveo fotoreportera Gojića, kao i tumačenje vojnih organa šta se – a šta ne – po njihovom mišljenju, sme fotografisati u Srbiji, i koji su kriterijumi za to u digitalnoj epohi i u eri satelita.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga